Saturday, May 19, 2018

Дивиот канабис порано растел слободно во Европа, но исчезнал пред да пристигнат првите земјоделци открива ова истражување

Научниците сега веруваат дека ова растение било вообичаено на европското копно во праисторискиот период. Растот на дивиот канабис беше распространет во Европа за време на камено доба, но растението исчезна од континентот, пред првите фармери да имаат можност да ја одгледуваат културата, заклучува новото истражување


Канабисот се врати во Европа пред околу 4.500 години!
Научниците претходно се обидуваа да утврдат каде точно растел дивиот коноп, преку комплицирани методи слични за истражување на хмељот за проучување на полени фосили. Меѓутоа, група истражувачи од Универзитетот во Вермонт, предводена од Џон Мек Партланд (John McPartlan), сега веруваат дека можеби ја решиле мистеријата, разгледувајќи што друго растело во областите. Во една студија објавена во историјата на растително потекло и археоботаника (Vegetation History and Archaeobotany), тимот заклучил дека ако другиот антички полен собран од локацијата е од растенијата вообичаени на тревните степи, примерокот најверојатно е канабис.


Ако другите фосили сугерираат дека површината е шумска, може да се претпостави дека билката е хмељ, се наведува во истражувањето. Новата теорија го натера тимот да ги преиспита примероците од фосилниот полен од камено доба од повеќе од 470 локации низ Европа, заклучувајќи дека канабисот бил присутен на сувите предели во текот на периодот. Меѓутоа, кога првите фармери стапнале на континентот од Блискиот Исток пред околу 9.000 години, билката веќе почнала да исчезнува со затоплувањето на континентот. Г-дин Мек Партленд (McPartland) рече дека има малку докази дека овие нови фармери ја култивирале билката канабис. „Ако не била таму тие не можеа да ја култивираат“ - изјави тој за порталот New Scientist.


Сепак, канабисот се врати во Европа пред околу 4.500 години за време на бронзеното доба, кога пастуралистите од евроазиската степа се преселија во континентот, со што дивиот коноп бил донесен со нив. Најдобро познат во денешно време поради медицинските и психоактивни својства, најверојатно повторно се вратил на континентот поради индустриските особини, особено бидејќи од него се правеле ткаенини. Сепак, г-дин McPartland рече дека верува дека е можно конопот да е употребуван како дрога од раните европски фармери, во општества кадешто алкохолот сè уште не бил вообичаен. „Дури и пригушената психоактивност би била ценета од луѓето кои сè уште немале алкохол“ - заклучи тој.Автор и главен и одговорен уредник: MoniQue Konopova
Извор: Independent

No comments:

Post a Comment