Sunday, May 27, 2018

Приказната за CBD врстата канабис Charlotte’s Web: Како едно мало епилептично девојче го промени погледот на медицинската марихуана засекогаш

Денес Charlotte’s Web е високо почитувана врста на канабис пребогата со CBD. Пред оваа сорта канабис да стане спас за родителите кои бараат третман за сериозните епи-напади кај нивните деца, оваа врста со високо ниво на CBD, но ниско ниво на THC беше хумористично наречена „Разочарување на Хипиците“ (Hippie’s Disappointment - R4). Запознајте ја Шарлот Фиги (Charlotte Figi): Малото девојче кое е заштитно лице на оваа врста и кое ја промени историјата на активната состојка CBD


Врстата Шарлотс веб беше еден од првите видови наменски одгледувани за лицето да не може да се надува, тоа е медицинска марихуана во еден од нејзините најдобри облици и ги нуди сите придобивки само како недостаток на оваа врста е слабата моќ во поглед на убивањето на ракот, бидејќи не е наменета за третирање канцери. Секој може да ја користи. На три месеци, Шарлот Фиги го имаше својот прв епилептичен напад. Тој траеше 30 минути. Како што Шарлот растеше, нападите не запираа. Всушност, зачестеноста почна да се зголемува, нападите биле опасни по нејзиниот живот, а фармацевтските лекови можеа да предизвикаат кома и смрт. Младата девојка близначка дошла до точка каде што секојдневно имала бројни напади кои траеле и по четири часа, а за да ја заштитат нејзината глава родителите биле принудени да ѝ ставаат кацига. Кога Шарлот имаше две години, таа почна да покажува индикации на когнитивниот пад. Таа исто така почнала да демонстрира знаци на аутизам. На три години, Шарлот беше врзана за инвалидска количка. Таа престана да зборува и не можеше да јаде. Дијагностицирана со синдромот на Дравет (Dravet syndrome), ретка форма на епилепсија - здравата и среќна иднина за Шарлот не изгледаше реална. На возраст од пет години, Шарлот доживува 300 грозни напади неделно, а нејзините родители, Мет (Matt) и Пејџ (Paige) Фиги беа очајни во потрага по лекот. Тие пробале практично сè.


Нападите што нивното дете ги доживеало го уништиле нејзиното здравје. Нејзиното срце престанало неколку пати, па морале да извршат реанимација. Здравјето на Шарлот станало толку критично и нејзиниот живот бил во опасност, што таа била ставена во клинички индуцирана кома, со цел нејзиното тело да се одмори и наводно да „заздрави“, но родителите биле против тоа, бидејќи не сакале нивната ќерка да стане растение приклучено на апарати. Докторите го информирале семејството Фиги дека не можеле да сторат ништо друго. Дедото на Шарлот веруваше поинаку. Тој прочитал неколку приказни за другите деца кои страдаат од изнемоштувачки напади, чии родители успеале да најдат успех со медицинска марихуана. Поради исцрпеноста на сите опции за клинички третман, родителите на Шарлот одлучија дека немаат што да изгубат ако пробаат со канабис. Родителите на Шарлот набавиле малку масло екстрахирано од R4 (Разочарувањето на Хипиците) за Шарлот и тоа бил моментот кога нивниот свет се променил засекогаш. Резултатите од екстрактот биле речиси инстантни. Шарлот премина од 300 напади неделно на НУЛА напади првата недела, откако тие се обидоа со уљето. По иницијалната доза, нападите почнаа да се појавуваат со многу помала фреквенција. Нејзините родители знаеја дека ќе им биде потребно ова чудотворно масло на долгорочна основа за Шарлот да може да ужива во нејзиното детство.


Пред (лево) и после канабис терапија (десно)!
Семејството Фиги ги контактирало браќата Стенли (Stanley brothers), одгледувачи на медицинска марихуана во Колорадо, кои го создале маслото R4, кое го спасило животот на нивната ќерка. Браќата Стенли беа среќни да го снабдат ова семејство со нивниот сега веќе хипер популарен вид на канабис, за кој дотогаш немале голема надеж дека воопшто ќе се продава, поради слабата психоактивност. Оваа сорта беше толку вешта во контролата на нападите, така што браќата го промениле името на врстата во „Пајажината на Шарлота“ (Charlotte’s Web) во нејзина чест. Не помина долго време после тоа, па друга мајка слушнала за приказната на Шарлот. Станува збор за синот на Хедер Џексон (Heather Jackson), Заки (Zaki) кој страда од синдромот Дуз (Doose), онеспособувачка форма на детска епилепсија. Ако маслото од канабис функционира за Шарлот, можеби тоа би било лек и за нејзиното момче, си помислила таа, па мајката Џексон му дала шанса на лекот. Се покажало дека врстата е исто толку успешна за Заки како што беше за Шарлот. Приказните за овие деца го променија погледот врз канабисот ширум светот и спасија многу деца во слична ситуација.


Хедер и Заки Џексон
Родителите од целиот свет сакаа да дознаат повеќе за тоа и дали нивните деца ќе имаат корист од ова растение исто како Шарлот и Заки. Нивните деца и безброј други сметаат дека нивното здравје се подобрува неизмерно со користење на Шарлотс Веб и други слични ЦБД масла. Приказната на Шарлот го смени начинот на кој светот гледна на медицинската марихуана, но и на епилепсијата. Овој вид на канабис ги спасува животите на децата и не може да те надува. Овие врсти богати со ЦБД, а сиромашни со ТХЦ беа менувач на играта. Особено за децата кои страдаат од изнемоштувачки напади. Од 2011 година, кога Шарлотс веб беше развиена, имало бројни студии кои покажале дека ЦБД е успешно кај контролата на нападите. Најдобро во овој лек е тоа што ЦБД е природно и не содржи никакви несакани ефекти најчесто поврзани со лековите на рецепт. Некои од овие несакани ефекти вклучуваат: главоболки, гадење, опаѓање на косата, депресија, откажување на црниот дроб, двојно гледање, намалувањето на говорот, раздразливост, нарушувања на спиењето и расположението и друго.Како ЦБД функционира и на кој начин ги стопира епи-нападите

Човечкото тело има природен ендоканабиноиден систем, со канабиноидни рецептори пронајдени низ телото. Овие се познати како CB1 и CB2 рецептори и се одговорни за регулирање на различни функции во телото. Медицинскиот канабис (и CBD и THC) се врзува за овие рецептори кога се консумира, суштински ги враќа во нормала кога ќе станат неурамнотежени. CB1 рецепторите обично се наоѓаат во мозокот и се одговорни за регулирање на нештата како што се: болка, когнитивни способности, движење, расположение и апетит. CB2 рецепторите, од друга страна, се најзастапени во имунолошкиот систем и имаат директно влијание врз болката и воспалението. Епилептичните напади се предизвикани од абнормални електрични празнења во мозочните клетки. За возврат, ова резултира со конвулзии во телото, а понекогаш и со губење на свеста. Со активирање на CB1 рецепторите со помош на медицински канабис, нападите почнуваат да се намалуваат без странични несакани ефекти.


Шарлот е сега нормално, среќно и здраво девојче!
Во 2003 година една студија објавена во Journal of Pharmacology and Experimental Therapeutics открила дека канабиноидите биле многу корисни за луѓето кои страдале од напади. Марихуаната, се чинеше, даваше придобивки кои не беа пронајдени во традиционалните лекови кои се користат за превенција на напади и марихуаната не дава негативни нус ефекти како нив. Според д-р Роберт ДеЛоренцо (Robert DeLorenzo), кој ги студирал ефектите на канабисот врз епилепсија повеќе од една деценија за време на студијата: „Оваа студија покажува дека канабиноидите можат да понудат единствени предности во лекувањето на нападите во споредба со моментално пропишаните антиконвулзиви. Не ја покажува само антиконвулзивната активност на егзогено применетите канабиноиди, но исто така укажува на тоа дека канабиноидниот систем на мозокот работи да го ограничи времетраењето на нападот со активирање на CB1 рецепторот“ - објаснува тој. DeLorenzo и неговиот тим на професионалци за истражување беа првите кои докажаа дека марихуаната може да ги намали нападите со активирање на CB1 рецепторот. DeLorenzo го објасни ова на следниов начин: „Состојките во марихуаната и протеините на каннабиноидните рецептори произведени природно во телото за да го регулираат централниот нервен систем и другите телесни функции играат клучна улога во контролирањето на спонтаните напади кај епилепсијата“ - додава.Револуционерните придобивки на ЦБД

Можеби една од најголемите придобивки од сите е дека ЦБД не е психоактивна состојка, што значи дека може да се користи од секого и на секоја возраст, вклучувајќи ги и децата и возрасните кои се грижат за своето здравје. Бидејќи ЦБД нема да ја промени свеста на една личност, тоа е лек кој може да го користи некој, во секое време. Безброј луѓе кои најдоа корист во маслото со ЦБД, благодарни ѝ се токму на Шарлот Фиги. Моќта на овој лек го врати ова мало девојче во живот. Сега е веќе на 11-годишна возраст, Шарлот е нормална, среќна и здрава и живее во Колорадо Спрингс. Поради нејзината приказна, сега има мали и големи луѓе низ целиот свет кои добиваат втора шанса за нормален живот. ЦБД работи во синергија со природниот ендоканабиноиден систем на телото за лекување на многу други состојби настрана од животно-загрозувачките напади што Шарлот веќе не ги искусува. Ова непсихоактивно соединение во канабисот покажало дека е корисно за неколку состојби, од кои некои вклучуваат:

 • Редукција на болката;
 • Воспаление;
 • Епилепсија;
 • Алцхајмерова болест;
 • Акни;
 • Опоидно повлекување;
 • Повлекување на никотин;
 • Анксиозност;
 • Депресија;
 • ПТСД;
 • Шизофренија;
 • Рак.

Едуцирај се и информирај се повеќе:Автор и главен и одговорен уредник: MoniQue Konopova
Извор: Greenamerica

No comments:

Post a Comment