Tuesday, September 18, 2018

Повеќе докази: Ракот „се самоубива самиот себе си“ по изложување на канабис

Кристина Санчез (Christina Sanchez), молекуларен биолог од универзитетот Compultense во Мадрид, првпат објави во 1998 година дека TetraHydroCannabinol - THC, примарната психоактивна компонента од канабисот, предизвикува самоубиство на туморските клетки, оставајќи ги само здравите не-туморни клетки нечепнати


Клетките на ракот се уништуваат поради THC!
Студијата на Харвард од 2007 година која останува најсеопфатна досега објавена за потенцијалот на ТХЦ за борбата против тумори, исто така покажа дека за само три недели, дозите на ТХЦ биле во можност да го намалат растот на ракот на белите дробови за половина кај глувци и биле во состојба да ги намалат лезиите на ракот уште повеќе. Хемиските компоненти на канабисот, наречени канабиноиди, ги активираат специфичните рецептори пронајдени низ телото за да произведат фармаколошки ефекти, особено во централниот нервен систем и имунолошкиот систем. Комерцијално достапните синтетички канабиноиди, dronabinol и nabilone, се лекови одобрени од ФДА за лекување на несакани ефекти поврзани со ракот. Кога се вдишуваат или се консумираат, канабиноидите од канабисот се инкорпорирани во природниот ендоканабиноиден систем на телото, кој регулира многу биолошки функции, како што се: апетитот, внесот на храна, моторното однесување, репродукцијата и др. Поради ова, туморски клетки се втурнати во состојба на апоптоза, што значи дека тие се самоуништуваат.


Д-р Кристина Санчез
Таа открила дека кога се изложени на ТХЦ, клетките на туморот не само што престанале да се размножуваат, туку исто така се уништувале самите себе си, истовремено како во лабораториските тестови, така и во испитувањата врз животни. Д-р Санчез објаснува: „Клетките можат да умираат на разни начини и по канабиноидна терапија, тие умираа на чистиот пат - тие извршуваат самоубиство. Една од предностите на канабиноидите е тоа што тие ги таргетираат туморните клетки. Тие немаат никаков токсичен ефект врз нормалните, не-туморни клетки. И ова е предност во однос на стандардната хемотерапија, која во основа таргетира сè. Не можам да разберам зошто во САД Канабисот е под распоред I, затоа што тоа е прилично очигледно, не само од нашата работа, туку од работата на многу други истражувачи, дека растението има многу широк терапевтски потенцијал“.


Федералната влада неодамна призна дека канабисот е ефикасен во намалувањето на одредени типови на клетки на ракот. Оваа неочекувана изјава беше направена во неодамнешното ажурирање на информативниот лист за медицинска марихуана на Националниот институт за злоупотреба на дрога. Изјавата на NIDA гласи: „Неодамнешните испитувања на животни покажале дека марихуаната може да убие одредени клетки на ракот и да ја намали големината на другите. Доказите од една студија на животни сугерираат дека екстрактите од целото растение марихуана може да намалат еден од најсериозните видови тумори на мозокот. Истражувањата кај глувците покажаа дека овие екстракти, кога се користат заедно со зрачење, ги зголемиле ефектите на радијацијата врз ракот“.

Ако научивте нешто ново, не заборавајте да го споделите овој текст со вашите пријатели. Ние веруваме дека сите информации за здравјето треба да бидат бесплатни и достапни за секого. Помогни ни во нашата мисија!

Новинар и Уредник: MoniQue Konopova
Извор: Ehealthcare

ЧИТАЈ ПОВЕЌЕ:No comments:

Post a Comment