Sunday, September 9, 2018

Универзитетот Харвард открива дека канабисот го намалува растот на туморите на бели дробови за половина за три недели

Активната состојка ТХЦ од канабисот го намалува растот на туморот кај ракот на белите дробови за половина и значително ја намалува способноста на ракот да се шири, велат истражувачите од Универзитетот Харвард, кои ја тестирале состојката истовремено како во лабораториските, така и во студиите на глувци


Рак на бели дробови? Канабисот може да помогне!
Тие велат дека ова е првиот сет на експерименти кои покажуваат дека соединението Делта-9-тетрахидроканабинол (ТХЦ) го инхибира EGF-индуцираниот раст и миграцијата во рецепторот на епидермалниот фактор на раст (EGFR), изразувајќи ги клеточните линии на ракот на белите дробови. Канцерите на бели дробови кои прекумерно изразуваат EGFR обично се многу агресивни и отпорни на хемотерапија. ТХЦ кое ги таргетира канабиноидните рецептори CB1 и CB2 е слично со функцијата на ендоканабиноидите, кои се канабиноиди од човечка природа, кои природно се произведуваат во нашето тело и ги активираат овие рецептори. Истражувачите сугерираат дека THC или други дизајнирани агенси кои ги активираат овие рецептори може да се користат за лекување на ракот на белите дробови. „Убавината на оваа студија е што покажуваме дека супстанцијата на злоупотреба, ако се користи претпазливо, може да понуди нов пат кон терапија против ракот на белите дробови“ - вели д-р Анју Прит (Anju Preet), истражувач во Одделот за експериментална медицина, а студијата е објавена во Science Daily.


Делувајќи преку канабиноидните рецептори CB1 и CB2, се смета дека ендоканабиноидите (како и фитоканабиноидите како THC) играат улога во различни биолошки функции, вклучувајќи контрола на болка, расположение и анксиозност, како и воспаление. Иако медицинскиот синтетички дериват на ТХЦ, познат како Маринол, е одобрен за употреба како стимуланс на апетит кај пациенти со рак, сè уште мал број на држави во САД дозволуваат употреба на природна медицинска марихуана за лекување на истиот несакан ефект. За среќа неколку студии покажаа дека ТХЦ има анти-туморска активност, објаснува д-р Прит. Единственото клиничко испитување кое го тестира ТХЦ како третман против ракот е неодамна завршената британска пилот-студија кај човечкиот глиобластом.


Во оваа студија, истражувачите прво покажаа дека две различни клеточни линии на ракот на белите дробови, како и примероци од белодробни тумори од пациентите изразуваат CB1 и CB2. Истражувачите исто така, покажаа дека нетоксичните дози на THC го инхибираат растот и се шират во клеточните линии. „Кога клетките се претходно третирани со ТХЦ, тие имаат помала EGFR стимулирана инвазија како што е измерено со различни in-vitro тестови“ - рече д-р Прит. Потоа, во текот на три недели, истражувачите инјектирале стандардни дози на ТХЦ кај глувци кај кои биле вградени човечки клетки на ракот на белите дробови и тие откриле дека туморите биле намалени во големина и тежина за околу 50 проценти кај третираните животни во споредба со контролната група. Имаше, исто така, околу 60 проценти намалување на канцерните лезии на белите дробови кај овие глувци, како и значително намалување на протеинските маркери поврзани со прогресијата на ракот, додава д-р Прит.


Иако истражувачите не знаат зошто ТХЦ го инхибира растот на туморот, велат дека супстанцијата може да ги активира молекулите кои го стопираат клеточниот циклус. Тие шпекулираат дека ТХЦ може, исто така да се меша со ангиогенезата и васкуларизацијата, која го промовира растот на ракот. Д-р Прит вели дека е потребна многу работа за да се разјасни патеката, т.е. патеките по кои ТХЦ функционира. „ТХЦ нуди некакво ветување, но имаме долг пат пред да знаеме што е неговиот потенцијал“ - додава д-р Прит. Извор на сторијата: материјалите се обезбедени од Американската асоцијација за истражување на ракот (American Association for Cancer Research).


ЧИТАЈ ПОВЕЌЕ:


Новинар и Уредник: MoniQue Konopova
Извор: Healthupdats

No comments:

Post a Comment