Wednesday, July 25, 2018

Кои се основните, а кои секундарните терпени во канабисот?

Многу познавачи на канабисот веруваат дека можат да ги предвидат ефектите на цвеќето со испитување на структурата на туфката и анализа на аромата, слично како експертите за вино. Врз основа на составот на канабисот во однос на канабиноидите и терпените може да дознаете кои врсти се најсоодветни за васКанабис терпени се миризливи масла произведени во смолените жлезди на цвеќето на канабисот или трихоми, на истото место се создаваат канабиноидите како THC и CBD. Терпените се причината зошто некои пупки имаат овошен мирис и мирисаат како боровинки, а други се лути или кисели... Секој вид има свој уникатен терпенски профил, а со тоа и препознатлив мирис. Канабисот е многу повеќе од ТХЦ и ЦБД. Колку повеќе знаете за терпените, толку поуспешно можете да препознавате вид на пупка, да знаете да се лекувате себе или некој друг правилно и да го подобрите вашето расположение и целокупно здравје.


Терпените од канабисот работат со врзување на рецепторите во мозокот за да произведат различни ефекти. Слично на тоа како што канабиноидите комуницираат со телото, канабис терпените, исто така, комуницираат со ендоканабиноидниот систем, влијаат на серотонинот и допаминот. Плус, терпените на канабисот комуницираат синегрично едни со други канабиноиди, често ги менуваат нивните ефекти и создаваат нови искуства. Овој процес е вообичаено познат како „ефект на придружба“ (entourage effect), бидејќи тоа е интеракцијата на сите соединенија во канабисот што го создаваат лековитото искуство. 


Постојат над 100 различни канабис терпени и тие се категоризирани како примарни или секундарни. Но, канабисот не е единствено растение кое содржи терпени; ароматичните билки, цвеќињата и овошјето исто така содржат терпеноиди кои им даваат различни карактеристични мириси. Во природата, терпените на растенијата имаат еволуциски цели, како да ги одвратат предаторите како што се инсектите или да ги заштитат растенијата од еколошки стрес. Ајде повторно да погледнеме кои се најистакнатите основни и секундарни терпени на канабисот за да почнеме да ги препознаваме мирисите!


Кои се ОСНОВНИТЕ ТЕРПЕНИ на канабисот?

Примарните канабис-терпени се оние кои се најчести и најмногу влијаат на тоа како еден вид канабис мириса. Многумина, исто така, веруваат дека ефектите на канабисот главно се движат од примарните терпени. Постои една изрека во индустријата за канабис споредувајќи ги ефектите на канабисот со возење автомобил: „Ако канабиноидите како THC и CBD се педалите за гас, тогаш терпените се воланот“. Најчести примарни канабис терпени се: Алфа-пинен (a-Pinene), Мирцен (Myrcene), Лимонен (Limonene), Б-кариофилен (B-caryophyllene), Линалол (Linalool), Хумулен (Humulene), Оцимен (Ocimene), Терпинолен (Terpinolene).


Кои се СЕКУНДАРНИ ТЕРПЕНИ на канабисот?

Секундарните терпени се присутни во растението канабис во помали количини. Тие не можат да имаат толку силно влијание како примарните терпени на канабисот, но дефинитивно прават разлика. Поради ефектот на придружба и начинот на кој секундарните терпени се комбинираат и комуницираат со примарните терпени и различни канабиноиди, тие играат важна улога во диктирањето на видот. Некои вообичаени секундарни терпени вклучуваат: Феландрен (Phellandrene), Терпинен (Terpinene), Борнеол (Borneol), Фитол (Phytol), Карен (Carene), Фенхол (Fenchol), Бисаболол (Bisabolol), Камфен (Camphene), плус уште десетици...


ЧИТАЈ ПОВЕЌЕ: Автор: Кристина Т.
Извор: HERB

No comments:

Post a Comment