Monday, July 30, 2018

Анорексијата и булимијата природно се третираат со канабис

Коренот на нарушувањата во исхраната е различен и многуброен... За среќа канабисот може да помогне кај некои од нив. Утврдено е дека канабисот го стимулира апетитот, па затоа  тоа може да биде ефикасен третман за луѓето кои не сакаат да јадат. Канабисот може еден ден да биде важен дел од целосниот арсенал на третмани за нарушувања во исхраната


Постои голема разлика помеѓу лекување на луѓе кои гладуваат и лекување на анорексија нервоза (anorexia nervosa). Според Националната асоцијација за нарушувања во исхраната (National Eating Disorder Association), нарушувањата во исхраната имаат највисока стапка на смртност од било која друга психијатриска болест. Овие болести влијаат на 30 милиони луѓе ширум светот, од кои две третини се жени и тврдат дека поради нив илјадници животи се губат  секоја година. Неверојатни 6 отсто од аноректичните извршуваат самоубиство. Тоа е загрозена популација. Секоја помош е добредојдена. Но, нарушувањата во исхраната се комплициран сет на болести. За разлика од грипот, нарушувањата во исхраната имаат бројни причини - само некои од нив се физички. Поверојатно е дека состојбата ќе треба да се третира преку неколку терапии и постојат докази дека медицинскиот канабис може да биде еден природен метод меѓу многуте, што ги спасува булимичните и аноречтични луѓе од работ на самоповредување.


Со години лекарите им препишуваат канабис на пациентите кои страдаат од СИДА и рак, за да им помогнат со цел да го стимулираат својот апетит на природен начин. Логично истиот третман треба да функционира кај луѓето кои имаат нарушувања во исхраната? Причините зошто канабисот го стимулира апетитот и предизвикува „манчис“ не се сосема јасни, иако постои растечки научен консензус. Знаеме дека ендоканабиноидниот систем во човечкото тело е вклучен во регулацијата на апетитот - конкретно, тоа е причината што имаме добро чувство при јадењето храна под дејство на канабис и уживањето во храната е интензивирано. Канабисот влијае на ендоканабиноидниот систем и центарот за наградување во мозокот, па ни дава уште поголемо задоволство додека јадеме. Јадењето станува уживање. Зголеменото чувство на апетит може да направи многу за пациентите кои не сакаат да јадат поради физички проблеми. Многу третмани, како што се хемотерапијата, може да предизвикаат пациентите да го изгубат апетитот, бидејќи желбата за внесување на храна е намалена поради отровите.


Но, за аноректичните и оние кои страдаат од булимија, работите не можат да бидат толку едноставни. За почеток, истражувачите откриле дека по долг период на ограничување на калории (кога луѓето не јадат), човечкото тело покажува промени за да си помогне во справувањето со ситуацијата. Ова вклучува намален апетит и помала желба за храна. Затоа, кај луѓето со нарушувања во исхраната потешко им се враќа желбата за храна. Многу компоненти од нарушено ментално здравје влијаат врз нарушувањата во исхраната. NEDA (Национално здружение за нарушувања во исхраната - National Eating Disorders Association) ги дефинира нарушувањата во исхраната како „био-психо-социјални болести“ кои се создадени од мешавина на физички, ментални, еколошки и генетски фактори. Поради тоа, многу луѓе кои страдаат од нарушувања во исхраната страдаат и од други психички состојби, како што се: анксиозност, OCD, депресија или ПТСД итн. и сите тие исто така може успешно да се третираат со канабис (особено со соодветни концентрации, сооднос на канабиноидите и со соодветно дозирање), бидејќи оваа билка позитивно влијае на расположението, желбата за живот и ставот кон животот. Заедно со случаи на анксиозност и депресија, многу од тие луѓе со нарушувања во исхраната имаат и проблеми со злоупотреба и зависност на супстанции, кои исто така се третираат со канабис. 


Масла и тинктури од врсти на канабис кои се со повисоко ниво на ЦБД, но со пониско ниво на ТХЦ, може да бидат подобри опции за оние со нарушувања во исхраната. Но, тоа сè уште не е добро истражено. Потоа, тука е правниот проблем. Досега, само неколку држави ја наведуваат „анорексијата“ или нарушувањата во исхраната како валидна причина да се препише медицински канабис, а NEDA не го препорачува канабисот како важна алатка во борбата против нарушувањата во исхраната. Друга причина зошто многумина се скептични за канабисот е тоа што не е научно докажана неговата ефикасност во оваа област, иако искуството со години тоа го потврдува. Во студијата базирана на докази во „Биолошка психијатрија“ (Biological Psychiatry), истражувачите откриле дека жените кои страдаат од анорексија нервоза имале компромитиран ендоканабиноиден систем, што значи дека некои од нив не реагирале многу на терапијата базирана на канабис, што значи дека вреди да се проба, бидејќи освен болеста нема што да се изгуби.

Автор: Кристина Т.
Извор: Rxleaf

No comments:

Post a Comment