Monday, July 16, 2018

БИСАБОЛОЛ: Медицинските придобивки на овој цветен секундарен терпен

Бисаболол (Bisabolol) е терпен најдобро познат по неговото присуство во канабисот и камилицата, но исто така тој има и доста терапевтски својства. Тој е секундарен терпен на канабисот кој исто така е познат како алфа-бисаболол или левоменол (levomenol) 

Хемиска структура на терпенот α-bisabolol (Levomenol)

Извесно време alpha-bisabolol (α-bisabolol) бил популарен поради употребата во козметиката како во производите за нега на кожа и парфемите, но сега ја зголемува својата популарност во канабис заедницата, поради тоа што овој терпен овозможува неколку прекрасни медицински придобивки како пропратен ефект на нашето омилено, најбезбедно и најлековито растение коноп. Бисаболол: Арома

Бисабололот има многу пријатна арома, поради што долго време се користи во индустријата за парфеми. Таа е слатка и цветна, а сепак блага и може дури да има и цитрусни ноти. Најславното растение во природата кое го содржи овој терпен е камилицата, потоа некои видови на жалфија и дрвото Candeia по потекло од Бразил.Медицински придобивки: Антивоспалителни ефекти

Истражување од 2011 година го тестирало ова. Причинарта поради која алфа-бисаболол се користи како козметички додаток во многу производи за убавина е неговото смирувачко дејство. Ова истражување го открило точниот механизам на антивоспалителните својства од овој терпен. Поради тоа што воспалението е коренот на многу поголеми проблеми, пред се болки, но и нарушувања како: лупус, Кронова болест и воспаление на цревата; алфа-бисабололот е придонесувачки фактор за тоа како одредени сорти ги ублажуваат овие болести повеќе од други.Се бори против ракот

Можеби највозбудливото откритие за овој терпен е дека може да се бори против ракот. Истражувања од 2011 и 2016 година откриле дека алфа-бисабололот го забавува растот на клетките на панкреатичен канцер. И истражување од 2012 година исто така открило дека и овој терпен се бори против клетки на акутната леукемија (рак на крв). Ова се докази дека не само активната состојка ТХЦ е единствениот убиец на ракот, туку дека сите состојки природно најдени во растението канабис меѓусебни синергично си помагаат и содејствуваат во борбата против сериозните болести настанати поради ендоканабиноиден дефицит. Овие откритија се ветувачки, но сепак потребни се повеќе такви истражувања за доутврдување на овие вистини.Бисабололот е нивна заедничка особина!
Аналгетични и антибиотички својства

Поради многуте медицински ефекти, во 2009 година направено е тестирање на многуте фармацевтски улоги на овој терпен и тогаш е утврдено дека поседува и аналгетични и антибиотички својства. Истражување од 2017 година ги испитало антибиотичните ефекти на овој терпен и се открило дека алфа-бисабололот синергизирал во комбинација со други антибиотици правејќи ја таа комбинацијата посилна против бактерии како E. coli и S. aureus.


Искуството со бисаболол

Покрај многуте медицински употреби на овој терпен, се смета дека има и релаксирачки ефект кај ароматерапијата. Бисабололот помага при анксиозност и несоница. Но, бидејќи не е примарен терпен во канабисовото растение, нема да доминира кога се наоѓа во некоја сорта. Важно е да се види кои други терпени се присутни за да се направи канабиноиден профил. Значи, сите компоненти во канабисот придонесуваат во неговиот попратен ефект.Во кои врсти канабис бисабололот е најзастапен?

Извор: HERB

No comments:

Post a Comment