Thursday, July 19, 2018

Биомедицинското значење на ароматичните соединенија терпени

Терпените се класа на органски соединенија генерално произведени од четинари. Познати по нивниот карактеристичен мирис, тие имаат големо значење во медицината. Терпените се испарливи по природа и често имаат карактеристична арома. Нивната арома ги прави доста корисни за ароматерапијата


Терпените се одговорни за аромата
Класифицирани според бројот на присутни изопренски единици, терпените можат да бидат хемитерпени, монотерпени, дитерпени, тритерпени и др. Иако здравствените придобивки од терпените сами по себе не се толку популарни како придобивките од канабиноидите CBD или THC изолати или масла со полн спектар, здравствената корист сепак од нивниот удел во клиничките цели не може да се игнорира. Канабисот се вели дека содржи околу 120 различни терпени, покрај канабиноидите, вклучувајќи THC (тетрахидроканабинол), CBD (Cannabidiol), CBN (Cannabinol) и THCV (Tetrahydrocannabivarin). Од ова, само ТХЦ се смета за психоактивна состојка, додека ЦБД и ТХЦВ се сметаат за комплетно безопасни и сите имаат големо биомедицинско значење како терпените, бидејќи сите тие функционираат сигерично.


Терпенско тркало
Од широката палета на присутни ароматични соединенија во канабисот се издвојуваат: лимонен, микрен, пинен, линалол и фитол. Популарни поради нивното биомедицинско значење, терпените имаат посебно место во светот на ароматични соединенија. Терпентите се користат како алтернативен лек за третирање на многу состојби, имајќи посебно својство за намалување на проблеми со дигестивниот систем. Најголемата нивна позитивна страна е дека тие немаат никакви несакани ефекти во повеќето козметички фармацевтски производи. Исто така терпените наоѓаат некои добри апликации во нафтената и маслената индустрија. Се употребуваат за производство на масти и засилувачи на вкус, терпените се практично мултифункционални. Тие лесно можат да излечат многу проблеми со кожата, вклучувајќи болка и чешање.


Каде најчесто се јавуваат терпените?
Терпените наоѓаат најголема примена во лекувањето на депресија и анксиозност, најчесто во ароматерапијата. Имајќи неверојатен седативен ефект, тие го ослободуваат пациентот од стрес и анксиозност. На крајот се чувствувате среќни и задоволни, а користењето на терпените може да помогне за подобар личен и професионален живот. Некои терпени, имено микрен, се толку ефикасни што нивната арома е доволна за да ги покажат своите билни својства. Терпените од некои растенија слични на грмушки, долго време се користат како ефикасен третман за дизентерија, дијареа и дијабетес. Покрај тоа, тие наоѓаат широка употреба во парфемската индустрија и индустриите за производи наменети против инсекти. Нивниот лут мирис ги брка инсектите.


Лимоненот и Пиненот се користат во освежувачите на простории. Имаат антимикробни својства, тие можат ефикасно да се борат со габи и бактерии. Кога се консумираат орално, тие можат да го олеснат варењето на храната. Исто така терпените се користат како природен земјоделски пестицид, терпените наоѓаат апликации и во други индустрии. Тековните истражувања, исто така, сугерираат дека терпените можат да имаат антиканцерогени својства и може да се покажат како корисни во лекувањето на канцерите. Тие имаат инхибиторен ефект врз растот на туморите. Терпените делуваат како бронходилататор кај луѓето кои имаат проблеми со дишењето (особено астматичари), а тие се главно познати и по своите антибактериски и антибиотични својства. Еве некои терпени најкарактеристични за канабисовото растение:


LIMONENE - ​​Лимонен е монотерпен кој е одговорен за карактеристичната арома на цитрусните плодови. Се користи како популарен ароматичен додаток во некои спакувани прехранбени производи, а има големо биомедицинско значење. Соединението се користи за многу медицински цели, вклучувајќи го и третманот на рак и бронхитис. Познат е за намалување на воспалението на срцето и други кардиоваскуларни проблеми.

BORNEOL - Борнеол е терпенски дериват кој се користи во традиционалните кинески методи на лекување. Природен отстранувач на инсекти, борнеолот ги наоѓа своите употреби и апликации скоро насекаде. Познат e за лекување на замор и стрес, генерално се препорачува на пациентите кои имаат проблеми со анксиозност или депресија.

TERPINEOL - Терпинеол е терпен произведен од канабис Индика растенијата, тој е силен антибактериски и антифунгален агент. Оваа состојка е позната по својата антиинфламаторна акција, исто така. Се користи во третманот на ракот, бидејќи го минимизира растот на туморските клетки со потиснување на патеката NF-kB.

MYRCENE - Мирцен е најчестиот терпен во канабисот, тој е монотерпен. Одговорен за производство на силни аналгетски ефекти, микренот исто така се користи за создавање на седативен ефект. Состојкава има пријатна арома што ја прави корисна во производството на парфеми и други миризливи материјали.

PINENE - Пиненот се појавува како два природни изомери, тој исто така е монотерпен. Познат како алфа-пинен и бета-пинен, изомерите обично се добиваат како деривати од турпентин (turpentine). Како природен хербицид, соединението е познато исто така дека покажува значајни антибактериски и антибиотични својства.

Автор и Уредник: MoniQue Konopova
Извор: Herb.delivery

No comments:

Post a Comment