Saturday, September 2, 2017

Клонирање на канабис растенијата

Дали сте знаеле дека можете да клонирате растенија од канабис? Звучи како некој вид научен експеримент на луди научници, но има придобивки за клонирање на растенијата наспроти размножувањето по пат на семе, а клонирањето на растенијата од канабис е полесно отколку што мислите

1) Што е клонирање и зошто би сакале да клонирате растенија од канабис?

Постојат два начини на размножување на билките на кои можете да се потпрете кога одгледувате канабис. Првиот е преку сексуална репродукција, каде што се спојуваат машко растение со женско преку опрашување со цел да се создадат семиња. Тие семиња потоа можат да се садат за да се создадат генетски хибриди на двете родителски растенија. Вториот метод е преку клонирање, инаку познато како асексуална репродукција. Клоновите се изртени пресечени делови од растението кои се генетски идентични со растението од кое се земени. Постојат многу придобивки за клонирање кои придонесуваат за нејзината популарност меѓу комерцијалните и домашните лозари. Ако овој метод е изведен правилно, не само што клонирањето на канабисот може да биде заштеда на трошоците, туку има и потенцијал да и понуди на вашата градина целосно ново ниво на стабилност и одржливост.


Преку клонирање, можете да креирате нова жетва со точни реплики од вашите најдобри врвни растенија. Бидејќи генетиката е идентична, добивате растение со истите карактеристики, па ако наидете на пупка што навистина ви се допаѓа, можеби ќе сакате да го клонирате растението од кое дошло, па можете да создадете повеќе пупки кои ќе даваат исти ефекти. Размислете за земање клонови од вашата градина, ако барате да ги изберете и реплицирате растенијата со пожелни карактеристики, како што се вкусот, канабиноидниот профил, родот, времето на растење и.т.н. Не само што клонирањето ви заштедува време и пари со тоа што нема да правите нови семиња, исто така ќе бидете сигурни дека вашата култура ќе биде генетски различна. Покрај тоа, клонирањето е одговор на самодоволност во вашата градина. Со оглед на правилните услови, можете да го овековечите фенотипот за толку жетви колку што сакате, без да започнете со нови семиња.


2) Клонирање растенија од канабис од вашата градина

Да започнете со клонирање во вашата градина е релативно лесно и бара само неколку клучни елементи:

- Стерилен жилет за сечење (обидете се да не користите ножици, бидејќи тие имаат тенденција да ги уништат гранките, со што многу потешко се искоренуваат);

- Малку вода;

- Искоренување на средината;

- Искоренување на хормонот.

При изборот на мајки за клонирање, побарајте растенија кои се здрави, цврсти и околу два месеци во вегетативниот циклус. Ако не можете или не сакате да почекате, дајте му барем три месеци пред да го направите првото сечење – во овој момент, кога растенијата растат, вашите нови сечења ќе имаат поголеми шанси за искоренување.

Подготовката на мајчините растенија за сечење, ќе бара неколку чекори:

Бидете сигурни дека ќе задржите од ѓубривото на вашето растение во деновите што довеле до сечење. Ова ќе овозможи азотот да работи по својот пат надвор од лисјата на вашето растение. Кога ќе сечете, вишокот на азот во лисјата и стеблата ќе ги измами вашите клонови да се обидат да растат во вегетација, наместо да ја пренасочуваат енергијата кон искоренување;

Побарајте пониски гранки кои се цврсти и здрави. Ако трансплантирате во камена волна, поклопете го стеблото со дупката за искоренување на коцките за да се прилагоди. Во спротивно, гледајте да исечете меѓу 8-10 инчи со неколку присутни јазли;

Исечете што е можно поблиску до главното стебло со вашиот жилет на агол од 45 степени до гранката. Ова ќе ја зголеми површината на вашиот искоренет простор, промовирајќи побрз раст;

Ставете го свежото исечено делче веднаш во водата за да спречите формирање на воздушни меури во стеблото. Меурчињата ќе ја спречат водата да се апсорбира во стеблото и може да убие нов клон. Многу одгледувачи избираат да направат дополнителни засеци во стеблото пред овој чекор, тврдејќи дека помагаат да се зголеми потенцијалот за искоренување. Земето го ова време за да го направите ова пред да ги пренесете вашите сечења во водата.Откако ќе земете неколку сечења и ќе ги пренесете во вода, време е да ги кинете нивните лисја за да помогнете во правилната фотосинтеза и да создадете повеќе санитарна средина за навикнување. Исечете ги страничните лисја до половина на стеблото со користење на ножици. Исто така, можете да ги отфрлите сите непотребни листови кон дното така што нема да имате било какви лисја кои ја допираат растечката средина. Ова вака не само што ќе им помогне на вашите клонови со хранливи материи и вода, туку ќе ги спречи лисјата да се допираат еден со друг. Во овој момент, можеби ќе сакате да ги натопите вашите свежи стебла во хормон за искоренување. Генили, прашоци и други хормони можат да обезбедат дополнителна поддршка за промовирање брз раст. Постојат различни на пазарот и многу од нив работат многу добро, но осигурајте се добро да ги истражите пред да одберете. После брзо натопување во некој хормон, префрлете ги вашите клонови до вашата последна растечка средина. 


3) Избирање на растечка средина

Кога станува збор за растечката средина, постојат три доминантни школи на мисла:

- Користете коцки од камена волна или не-почвен еквивалент. Камената волна обезбедува одлично опкружување за искоренување на клонот, поради неговата извонредна струја и задржување на влага. Можете да ги најдете овие коцки од било која продавница за одгледување или онлајн.

- Пренесете го вашиот клон во почвата. Кога користите почва, не избирајте едно со изобилство на хранливи материи и осигурајте се дека не ја надминувате или подводнувате почвата кога се обидувате да ги искорените вашите кловнови.

- Корен во вода. Клонирањето во вода не бара употреба на хормони за искоренување или средина. Вие само го пуштате вашето сечење во вода и останувате таму додека не се развијат корените и новиот раст.


Секоја од овие школи на мислата има свои предности и недостатоци. Експериментирајте за да видите кој метод најдобро функционира за поставување на вашиот растеж. Без оглед, осигурајте се дека вашите клонови добиваат многу влажност и светлина, по можност 18 часа. 
За да го заобиколат поголемиот дел од работата поврзана со хранењето и грижата за клоновите, многумина се одлучуваат за ауто-клонери. Овие автоматски единици преземаат голем дел од работата со постојано обезбедување на вода, кислород и светлина за вашите клонови. Недостаток е тоа што можат да бидат скапи.


4) Трансплантација на корените

Ќе дознаете кога вашите корени се подготвени да се трансплантираат кога ќе забележите нов вегетативен раст на вашите клонови. Во овој момент, можеби ќе треба да размислите за пресадување на вашите клонови во поголеми контејнери. За овој процес ќе биде потребна истата грижа и санитација од која се состои клонирањето, бидејќи не сакате понатамошно агитирање на растението во шок на трансплантација. Трансплантациониот шок е чест при клонирање, па затоа осигурајте се дека ќе одвоите време да останете санитарни и внимавајте на билките за време на процесот.

Олеснувањето на успешно клонирање може да направи чуда за вашата канабис градина со заштеда на време и пари и да се обезбеди конзистентна култура. Не ви е потребно многу за да започнете и доколку се направи правилно може да се обезбеди неопределено вечна жетва што ќе произведува најпосакувани растенија за вас преку целата година.

Автор: К. К.
Извор: Leafy

No comments:

Post a Comment