Wednesday, November 29, 2017

Трите најдобри марихуана пазари во кои е најисплатливо да се инвестира

Бизнисите со марихуана се меѓу најпопуларните и највозбудливите со чии добра јавно се тргува на пазарот. Минатата година, Северно-американскиот пазар на марихуана продал 6.7 билиони долари во производи - неверојатен пораст од 30% од претходната година. Со Канада која планира целосна легализација во 2018 и олабавеноста на законите за марихуана во САД - патот на индустријата за марихуана изгледа како да има само една насока: нагоре!


Но, кога станува збор за тргување на берза, само патот на една индустрија не е доволен за да обезбеди профит. Дури и да се инвестира во просперитетна индустрија, како онаа за ветерници, ако клучната компанија не е добро раководена и банкротира, сè уште можат да се изгубат пари. За пазарот на акции е познато дека е тешко да се предвиди и ништо не е загарантирано. Но, ако некој е заинтересиран да инвестира и да види што како, овие се најдобрите берзи на марихуана моментално на пазарот:Canopy, кој тргува под името WEED, долго време е омилениот меѓу инвеститорите во марихуана бизнисот. Оваа Канадска компанија со седиште во околината на Онтарио, моментално е позиционирана да стане светски водечки бизнис за марихуана. Минатата година, компанијата била проценета на 2 билиони долари. Родителската компанија на пивото Corona, Constellation Brands, неодмана вложила 200 милиони долари во Canopy и добила 9.9% интерес. Ако Constellation решила да ги ризикува овие милиони во Canopy, дефинитивно не е лоша идеја и ние да пробаме да инвестираме некој денар во Canopy. И каде и да одат акциите од марихуаната, Канадските компании се релативно сигурен облог поради про-марихуана законите во државата.Scott's не е компанија за марихуана, да се каже, но е една од помоќните компании најпосветени на марихуаната во САД. Scott's се опишуваат себеси како „најголем пазар во светот за брендирани градинарски производи“. А, главниот и изврпен директор, Јим Хагедорн (Jim Hagedorn), има зборувано на долго и широко за преориентацијата на компанијата кон зародишната индустрија за марихуана. Во интервју за Forbes рекол дека планира да инвестира половина билион во марихуана бизнисот за кој што вели дека е „најголемото нешто што сум го видел во градинарството“. Scott's моментално е водечки лобист во индустријата за марихуана, вложувајќи 350.000 долари во трудот оваа година. Фирмата Scott's има докажан успех во индустријата за тревници и градинарство и моментално е остро фокусирана на нејзиното постројување со невидениот раст на индустријата за марихуана. Па, ако некој планира да инвестира во пазарот на марихуана без да става пари директно во бизнисот за марихуана, Scott's е одлична опција. Но, компанијата доживеа слаб пад во нејзиниот приход последното тромесечје. Затоа, оваа компанија повеќе служи за долгорочно инвестирање и е пожелно да се чува будно око на неа.Како Scott’s, Constellation не е директен пазар на марихуаната, ни помошен пазар за марихуана. Constellation е алкохолна компанија од листата Fortune 500, најпозната по производство на пивото Corona. Пазарната цена на компанијата доживеа стабилен пораст во последниве 5 години истакнувајќи се со купувањето на 9.9% од акциите на Canopy Growth Corp во втората половина на октомври во вредност од тешки 200 милиони долари. Constellation доследно ги игра картите во алкохолната индустрија и сега е позиционирана озбилно да профитира од нејзините акции во Canopy Growth Corp која наскоро ќе стане светска водечка марихуана корпорација. Така што инвестирањето и во двете, може да придонесе висок профит. Исто така, Constellation планира да биде првата главна компанија која ќе произведува комерцијални пијалаци на база на марихуана. Како што вели главниот извршен директор Роб Сандс (Rob Sands), тоа на компанијата ѝ дава предност од прв ред. Па, живели!

Извор: HERB

No comments:

Post a Comment