Tuesday, January 16, 2018

Пластиката од коноп може да го направи светот многу поубаво место за живеење!

Пластиката од коноп може да го промени светот. Затворени сурови пластични гранули. Ако ги погледнете, можете да распознаете индивидуални влакна. Ако ви кажам дека постои начин со помош на кој може да се произведе најмногу од она што веќе го користиме на обновлив, биоразградлив начин, кое има многу мала јаглеродна димензија, збогатена со механички својства и понатаму е конкурентна со токсичните материјали кои се веќе во употреба, зарем не би се запрашале зошто тоа сè уште не е во масовна употреба? 


Проучете за пластиката од канабис

Мораме повеќе да се грижиме за нашата планета и да ги користиме био-разградливите и обновливи ресурси, како штое конопот - расте за 3 - 4 месеци... Од коноп може да се прави пластика, Хенри Форд направил автомобил од коноп, кој работел на биодизел гориво од коноп. Конопот може да ја замени секоја индустриска суровина, освен стаклото и металот. 

Пластиката од коноп е композитен материјал од база на полимери збогатена со влакна како додаток. За да го разбереме самиот материјал, прво треба да ги погледнеме неговите компоненти. Индустрискиот канабис е широко прифатен термин за контролирано одгледување на сорти Канабис сатива (Cannabis sativa). За што многумина не се свесни е дека ова растение не е исто како и неговата психоактивна сестра, марихуана (Cannabis indica). Индустрискиот коноп содржи помалку од 0,5% THC (тетрахидроканабинол), психоактивна супстанца која содржи марихуана. Затоа, не е можно да се надувате од индустрискиот коноп. Тој дури содржи и супстанца наречена CBD (канабиол) која ја блокира и исклучува оваа можност, затоа што претставува антидотум на психоактивниот ефект на ТХЦ-то. Овој вид култура некогаш беше столб на американската економија, но во 1930-тите нејзиното одгледување беше прогласено за незаконско и казниво дело.


Пластични гранули од конопни влакна
Ослободувањето на канабисот продолжува да се развива изобилно во сите делови на светот и произведува едно од најтрајните природни влакна од растително потекло познати на човекот. Тие влакна имаат примена во многу индустриски гранки, вклучувајќи текстил, хартија, храна и биолошки индустрии. Пластиката од канабис е биопластика добиена со употреба на индустриски коноп. Постојат разлики во материјалите кои се рефлектираат на нивото на влакна од канабис, кои ја формираат полимерната база. Тие можат да варираат од стандардна пластика со армирано влакно, до оние со 100% на целулоза од канабис. Ова овозможува широк спектар на механички својства на добиената пластика, кои можат да се прилагодат за друга цел. Постојат многу предности за користење на пластика од канабис во споредба со употребата на стандардни полимерни соединенија добиени од нафта. Ние детално ќе опишеме некои од тие предности:


Поголема издржливост со минимална тежина

Со додавање на органски влакна од конопна пластика, матрицата на полимерната база е зајакната. Овие влакна се протегаат преку случаен аранжман, правејќи го материјалот посилен во сите правци, за разлика од јаглеродните влакна или бамбусните влакна, кои се паралелни со паралелата и се значително послаби. Во споредба со вашата стандардна пластика изработена од полипропилен (ПП), пластиката од канабис може да се пофали со 150% повисока истегливост (цврстина на истегнување), максимална сила до точка на кршење и до 250% повисока толеранција на вкочанетост, под силата на свиткување или деформирање на материјалот.


Со додавање на влакна од коноп, материјалот станува исклучително лесен. Додека силата и издржливоста значително се зголемуваат, вкупната густина се зголемува само маргинално. Ова заедно резултира со производство на композитен материјал кој има карактеристики на исклучително силна издржливост со совршен сооднос на густината и силата. Ова создава можност за примена во области каде што во исто време е потребна комбинација од висока издржливост и леснотија на материјали, како што се автомобилската, воздушната и вселенската индустрија.


Биоразградлив и погоден за рециклирање

Кога е направена од биоразградлива база на полимери добиени од канабис, пластиката е целосно биоразградлива и погодна за рециклирање. Ова е местото каде што лежи најголемиот потенцијал на овој материјал. Вообичаено, процесот на рециклирање се смета за повторна употреба или со обезбедување на нови форми на механички делови, додека користењето на повеќе биоразградливи материјали може да воспостави сосема нов животен циклус на еден производ кој е многу повеќе еколошки.


Циклусот започнува кога билката коноп се собира и се распаѓа на компоненти (суровини) неопходни за процесот на производство. Како резултат на процесот, производот се произведува постапно. По отпадот, производот се носи во депонија каде што природата сè си прави сама. Производот е разложен на хранливи материи како ѓубриво потребно за раст на растенијата, а со тоа циклусот е завршен. Пластиката од коноп е вистински одржлива алтернатива за употребата на стандардни пластики добиени од нафта. 


Погодна за животната средина

Конопот е познат по својата способност да апсорбира јаглероден диоксид (CO2), кој го вдишува до четири пати како што расте за 12-14 недели, наместо просечното дрво за истиот период. Производството на пластика од канабис бара помеѓу 22 и 45% помалку енергија, отколку производство на пластични фосилни горива. Земајќи ја предвид количината на емитиран јаглерод диоксид за време на периодот на раст, намалувањето на јаглерод е повеќе од 70%, од кои повеќето доаѓаат од самиот процес и употребата на механизација за време на процесот. 


Конкурентна цена и едноставност на производството

Цената на суровините за производство на пластика од коноп е неспоредливо пониска од цената на суровините за производство на пластика од маслени соединенија, затоа што конопот созрева за практично 90 дена, тој е биообновлива суровина. Канабисните култури се екстремно лесни за растење и можат, како што е прикажано досега, да бидат сјајни речиси насекаде. Од овој факт произлегува изреката: „Расте како коноп (плевел)“. Исто така неверојатно ја обновува почвата. Одгледувачите ќе го искористат како одлична култура за регенерација и дополнување на почвата со минерали кои ги апсорбираат другите култури за време на сезонскиот циклус. Единствениот проблем со кој се среќаваме е фактот дека ова сè уште е нелегално ... и дека многу компании мора да го увезуваат. 


Лесна за произведување

Пример за составен дел изработен од пластифициран коноп: систем за вшмукување за воздухот во автомобилот. Пластиката од канабис е сосема погодна за инјектирање, овозможувајќи им на многу производи да се произведуваат од неа секој ден. Овој процес почнува со тоа што суровината се топи во внатрешноста на бункерот и потоа се влева во калапи. Откако материјалот ќе се стврдне, делот е завршен, значи пластиката се лие. Овој процес е многу ефикасен и со многу малку трошоци може да се произведат многу комплексни делови од сложената геометриска структура. Со сите придобивки што општеството може да ги има од употребата на пластика од канабис и легализирање на одгледувањето индиски коноп, срамно е што уште е нелегално. Нашата мисија е да ја подигнеме свеста кај луѓето преку едукација. Ве охрабруваме да се вклучите во револуцијата на ослободување на канабисот и да го следите нашиот развој.


Автор: Кате К.
Извор: Zeleno Zlato, IRKANo comments:

Post a Comment