Saturday, January 20, 2018

Што можеме да научиме од Колорадо за конечно да го спречиме одливот на млади сили во странство?

Во ноември 2012 година, жителите на Колорадо гласаа за легализација на рекреативниот канабис, што стапи на сила во јануари 2014 година. Точно четири години подоцна, идеално сме поставени за критично да погледнеме во она што овие луѓе го направиле дали правилно или погрешно во врска со ослободувањето на оваа билка, за да го извлечеме најдоброто за Република Македонија. Еве пет работи на кои треба да се обрне внимание:

Декриминализацијата овозможи нови  работни места!

Само во 2015 година, беа создадени 18.000 нови работни места со полно работно време и 2.4 милијарди долари во економската активност беа генерирани од легалната марихуана. Овие броеви не може да се игнорираат. Една студија на консултантската фирма Marijuana Policy Group, објавена од  порталот Chicago Tribune, ги мери продажните броеви за две години и забележала 1 милијарда долари во продажбата на мало во 2015 година.


Ако ова се направи правилно, регулирано правно, оданочено правно, оваа индустрија може да донесе вистинска економска корист за државата“ - рече ко-авторот на студијата и основач на MPG Адам Оренс (Adam Orens). „Ако државата или локалните власти управуваат, дозволуваат и спроведуваат [регулатива за марихуаната] на внимателен начин, тогаш ова може да има вистински бенефиции“ - додава тој.


Мудро користење на даноците

Според приказната на Вокс (Vox), даноците за канабис зголемиле десетици милиони долари што помогнале во реконструкцијата на училиштата во распаѓање, при што Колорадо доделило 40 милиони долари во даночни пари за програмата BEST Excellent Schools Today (BEST):

Не ми е гајле од каде доаѓаат парите. Ако добиеме ново училиште, јас сум за тоа“ - рече Хејли Вајтхед (Hayley Whitehead) ... кој работи за училишната област [Deer Trail], изјавува за Denver Post. „Ги гледам фактурите и гледам што ни треба за поправки, па затоа имам прилично добра идеја за ситуацијата овде“ - додава. Постојат неколку државни службеници во округот Лос Анџелес кои имаат слични идеи.


Одржување контрола

Само поради тоа што канабисот е законски, тоа не значи дека целата држава мора да се префрли во Cheech & Chong хуманитарна форма, бесплатно за сите. И, искрено, тоа никогаш нема да се случи. Постојат ограничувања за тоа колку растенија може да растете дома, и се разбира, конзумирањето канабис за оние под 21 година не е дозволено законски.


Фокусирање на прехранбените канабис продукти

Кога гувернерот Џери Браун (Jerry Brown) побарал совет од Колорадо. Човек скромен познат како Хик, му рекол на Браун да се фокусира на контролирање на она што се јаде, особено да се обрне внимание на оние дизајнерски канабис продукти за јадење, кои изгледаат како бонбони и колачи, за да се внимава на децата. Како што објавија L.A. Times: „Ние не го регулиравме комзумирањето на храната доволно добро“ - изјави Хиникелопер (Hickenlooper) во интервјуто оваа недела на собирот во Коронадо на западните гувернери.


Смирете се. Сè ќе биде во ред!

Навистина немаше значителни здравствени проблеми во Колорадо од јануари 2014 година, а општото мислење „досега, е толку добро“. Се разбира, овие работи треба внимателно да се регулираат и да се следат и имаме верба дека Калифорнија и Лос Анџелес, ќе го сторат тоа, заклучуваат надлежните.

Автор: Кристина Т.
Извор: Laweekly

No comments:

Post a Comment