Monday, January 22, 2018

Насилниот криминал и убиствата масовно опаѓаат во американските држави кои го легализираа конопот

Противниците на канабисот отсекогаш тврделе дека тој е поврзан со психоза, насилство и грабежи извршени од беспомошни зависници. Но, во американските држави, каде што легализиран канабисот се чини дека е сосем спротивно од тој мит - стапката на насилен криминал насилно се намалува, открива нова студија

Канабисот може да донесе мир во светот, смирува и го намалува насилното однесување. Студијата: „Дали е легалната трева ги ограбува мексиканските организации за трговија со дрога?“, покажа дека насилниот криминал опаднал за 13 отсто на мексиканската граница во државите со медицинска марихуана. Седум наркокартели на наркотици досега - во голема мера ја контролираа трговијата со марихуана, која е најпрофитабилна супстанца која се шверцувала во Америка, објави Guardian. Но, сега, локалните земјоделци произведуваат трева во самата Америка - што значи дека картелите имаат помалку бизнис и помалку причина да извршат насилство.


Авторот на студијата, Евелина Гаврилова (Evelina Gavrilova), рече: „Овие закони им дозволуваат на локалните земјоделци да растат марихуана, која потоа може да се продаде на диспанзерите каде што се продава легално. Овие одгледувачи се во директна конкуренција со мексикански нарко картели кои шверцуваат марихуана во САД. Како резултат на тоа, картелите добиваат многу помалку бизнис“.


Истражувачите ги анализирале извештаите на ФБИ и утврдиле дека грабежите опаднале за 19 отсто во држави со медицинска марихуана, стапката на убиства е намалено за 10 отсто, а убиствата поврзани со трговијата со дрога опаднале за 41 отсто. Гаврилова додаде: „Кога ефектот врз криминалот е толку значаен, очигледно е подобро да се регулира марихуаната и да им се дозволи на луѓето да плаќаат даноци наместо тоа да биде нелегално. За мене тоа не е прилично очекувано дека треба да биде легално и треба да се регулира, а приносите одат во Трезорот“ - заклучува таа.

Автор: MoniQue Konopova
Извор: Metro.co.uk

No comments:

Post a Comment