Monday, January 29, 2018

Франција се обидува да ги ублажи законите кои се противат на употребата на канабис

Франција ги има најтешките закони против пушењето канабис во Европа, но повеќе луѓе ја консумираат оваа трева отколку во речиси сите други европски земји. Новиот извештај на Владата препорачува да се воведат фиксни казни за решавање на проблемот

Во Франција, најновите достапни податоци покажуваат дека 17 милиони луѓе пробале канабис, 1,4 милиони луѓе го користат редовно - 700.000 на дневна основа, а потрошувачката е во пораст. Сепак, законите против пушењето се поостри од било кое друго место во Европа. Според постојното законодавство, корисниците можат да се соочат со една година затвор и парична казна од 3.750 евра. Новиот парламентарен извештај што треба да биде објавен во среда препорачува воведување на фиксна казна од 150 до 200 евра. Се заклучува дека сегашното законодавство не функционира. Во 2015 година, имало околу 64.000 пресуди поврзани со дрога - од кои 40.000 биле за нелегална употреба на дрога, меѓу кои и за канабис. Од нив само 3,098 резултираа со затворска казна.


Користење канабис во изминатата година, според The Spectator Index:
Америка: 16.2%
Италија: 14.6%
Нигерија: 14.3%
Канада: 12.7%
Австралија: 10.6%
Шпанија: 10.6%
Франција: 8.6%
Англија: 6.6%
Египет: 6.2%
Германија: 4.8%
Пакистан: 3.9%
Индија: 3.2%
Бразил: 2.6%
Турција: 1.9%
Индонезија: 0.4%
Јапонија: 0.3%
Саудиска Арабија: 0.3%

Полициските службеници се распаѓаат под тежината на бирократијата

И покрај нискиот број пресуди, полицајците во земјата се распаѓаат под тежината на бирократијата поврзана со овие престапи. Укинувањето на сегашното законодавство ќе помогне да се намали овој обем на работа, се тврди во извештајот и да се ослободи полицијата за да ги концентрира нивните напори во борбата против трговијата со луѓе. „Фиксната парична казна од 150-200 евра што јас ја предлагам ќе им овозможи на полициските службеници во областа да ја сопрат правната постапка, а потоа и со лицето што е фатено“ - Пратеникот Робин Реда (Robin Reda), кој го предводеше извештајот со пратеникот Ерик Пуилат (Eric Pouillat), изјавија за Le Parisien. „Предноста на ова е дека казната е итна и систематска“ - додаваат.


Се смета дека во Франција 40,9% од населението троши канабис, во споредба со 35% во Данска, 30,40% во Шпанија и 25% во Холандија. Со толку голем број корисници на канабис во Франција, дали треба пушењето џоинт да останe кривично дело? На оваа тема и двајцата се разликуваат во ставовите. Пуилат од владејачката партија La République en Marche смета дека законските процедури треба да започнат ако фиксната парична казна не се плаќа во рок од 45 дена. Реда, пак од опозициската партија Les Républicains, верува дека казните треба да се отфрлат целосно. 


Автор: Кате К.
Извор: France 24

No comments:

Post a Comment