Friday, January 19, 2018

Медицинската марихуанa официјално е декриминализирана во Италија

Владата во Италија неодамна декриминализирала одгледување на медицинска марихуана и производство во билката за истражувачки цели. Судскиот систем во Италија е еден од пренатрупаните и неефикасните во Европа, па Владата беше принудена да ги врати некои од нивните закони и прописи за да спречи многу луѓе да бидат потиснати од системот


Сега италијанската пица е многу повкусна и поздрава! :D
Италијанскиот правен систем е рангиран на 139 место од 140 земји, кога станува збор за ефикасност во решавањето на споровите, а 138, кога станува збор за товарот на државните прописи, според последниот извештај на Светскиот економски форум за глобална конкурентност. 


Заедно со производството на медицинска марихуана, државата исто така врати неколку стотици други мали кривични дела, вклучувајќи ги и „непристојните дела“, возење без дозвола и залажување на луѓето. Еднаш тие биле затворски прекршоци за кои требало да се лежи во затвор, a за нив сега треба само парична казна.


Тоа ќе ги ослободи судовите од прашањата од мала важност“ - рече премиерот Матео Рензи во една изјава. Важно е да се напомене дека овој нов закон не се менува многу за рекреативни корисници на канабис.  


За жал декриминализацијата ќе се однесува само на луѓе кои работат во областа на медицинската марихуана и во истражувањата на канабисот. Одгледувањето на марихуана за лична употреба или дистрибуција сè уште е нелегално во Италија. Италијанска истражувачка група, исто така, посочи дека легализирањето на канабис може да го зголеми Италијанскиот БДП за 1,30 до 2,34 отсто, објави Green Rush Daily.


Новата студија, објавена во списанието Scientific Reports (Научни извештаи), укажува дека пушењето канабис е приближно 114 пати побезбедно отколку пиењето на алкохол. Иронично, од сите лекови кои беа истражувани во студијата, алкохолот беше всушност најопасниот, и тој беше единствената „правна дрога“ на листата. Сепак, марихуаната има специфична непосредна важност,  поради нејзината способност да лекува болни луѓе и да создаде повеќе еколошки индустриски производи. Исто така е еден од најбезбедните природни лекови што му се познати на човекот.


Автор: Кристина Т.
Извор: DIYhealthacademy

No comments:

Post a Comment