Wednesday, January 3, 2018

Вежбањето јога и пушењето марихуана одат рака под рака

Со зголемувањето на бројот на земји кои ја легализираат марихуаната за рекреативна употреба, се појави прашањето за јавно комбинирање на јогата и марихуаната. Јогата и канабисот отсекогаш биле поврзувани со длабоки чувства за свесноста. Всушност, голем број јогини сметаат дека вежбањето јога им дозволува да достигнат состојба на „просветлување“


Дали на вашиот јога-мат има место и за марихуаната?

Според историчарите за јога, старите јогини со векови конзумирале марихуана во различни форми. Тие конзумирале пијалак направен од листовите од женско растение канабис, додека пак хашишот бил дел од нивниот секојдневен ритуал за медитирање кој вклучувал и асани. Почетоците на комбинирањето на марихуаната со јогата биле забележани уште во древниот култ кон Шива. Во тој период наместо да ја пушат, марихуаната ја пиеле во млеко. 

Голем број јогини потврдиле дека канабисот им помага подобро да се поврзат со своето тело. „Кога треба да ги соедините вашето тело и вашиот здив, марихуаната може навистина да ви помогне да се опуштите и да чувствувате помалку болка. Целта на јогата е да го опуштите вашето тело. А, марихуаната на многумина им помага во тоа“ - вели Mark Haskell Smith, автор и јога инструктор. 
Убавината на јогата е во тоа што се работи за особено лична пракса, а консумирањето канабис исто така претставува лично патување. Јогата сака да направиш сè што е добро за тебе и за твојата пракса, а секако само ти си личноста што треба да одлучи дали комбинацијата од овие две работи е добра за тебе. Секогаш вреди да се проба, поради нетоксичноста на канабисот.


Во здраво тело - здрав дух! Пријатно канабис-вежбање!

Namaste <3

Автор: Ангела Т.

1 comment: