Wednesday, August 1, 2018

7 здравствени придобивки кои ги добиваат рекреативните корисници од пушењето марихуана

Иако сè уште треба да се направат многу истражувања за вистинските придобивки од консумирањето марихуана по пат на пушење, несомнено е дека рекреативните уживатели добиваат некои изненадувачки предности. Еве само 5 придобивки од секојдневното консумирање канабис, а подолу дури 7!


Канабисот всушност нуди некои многу изненадувачки и значајни здравствени придобивки без разлика како е консумиран и без оглед на причината. За одмор на душата и/или телото, дали за подобрување на расположението или пак, заради третирање на некоја сериозна дијагноза... Подолу прикажуваме само седум од придобивките од пушењето трева, тоа се навистина изненадувачки здравствени придобивки и тоа без разлика дали од рекреативни или медицински причини или пак, комбинација од двете:


1. Пушењето марихуана ве прави послаби - или ја намалува веројатноста дека ќе бидете дебели

Кај пушачите на марухуана помала е веројатноста да бидат дебели. Една студија покажа дека кај редовните пушачи на марихуана помала е веројатноста да бидат дебели во споредба со непушачите. Истражувачите од Универзитетските здравствени центри на Конференцијата од Квебек испитале 700 возрасни лица на возраст од 18 до 74 години и откриле дека корисниците на канабис имаат ниски резултати за индексот на телесна маса (често земени како знак за добро здравје). Луѓето со ниски БМИ вредности имаат тенденција да имаат помалку телесни масти и имаат тенденција да бидат со помал ризик од појава на дијабетес.


2. Марихуаната може да ја подобри функцијата на белите дробови

Пушењето марихуана благопријатно делува на вашите бели дробови, а пушачите на канабис всушност имаат подобрена функција на белите дробови кога се споредуваат со пушачите на цигари и луѓето кои никогаш не пушеле. Истражувачите во Весникот на Американското лекарско здружение (Journal of the American Medical Association), велат дека внесувањето на димот од марихуана во организмот, всушност може да ги „обучи“ белите дробови да бидат поефикасни.


3. Ја зголемува креативноста

Студијата за свеста и спознанието (Consciousness and Cognition) во 2012 година покажа дека марихуаната ги направила луѓето покреативни - барем во однос на подобрувањето на комуникацијата. „Сто и шеесет корисници на канабис беа тестирани 1 ден кога не пушеле марихуана и уште еден ден кога пушеле канабис. Канабисот ја зголеми вербалната флуентност од ниска креативност на ниво на високи креативни дела“ - се вели во студијата.


4. Марихуаната им помага на спортистите при закрепнување после напорен тренинг

Горди Мегроз (Gordy Megroz) од Outside направи сопствен експеримент, откако забележа дека спортистите кои користат марихуана имаат подобри резултати и побрзо закрепнувааат после напорното вежбање. Тој и кај себе забележа резултати откако многу брзо закрепнал после напорната недела вежбање. „Јас правам тешка серија на вежби кои ме оставаат во болки и до 2 дена, но сега закрепнав за 24 часа. Истражувањата покажаа дека лекот има антиинфламаторно дејство, што е една од причините зошто медицинската марихуана е толку распространета“ - вели тој. Поради незаконитоста на марихуаната во повеќето места, тешко е да се дојде до легално истражување.


5. Канабисот може да ги убие клетките на ракот

Во клучен момент за застапниците на легалниот канабис, Владата на САД призна дека лекот може да ги намали клетките на ракот. Владата на САД сега вели на својата официјална ВЕБ страница: „докажано е во лабараторија дека канабисот ги убива клетките на ракот“. Веб-страницата вели дека ефектот досега е забележан кај студии на глодари и предупредува: „Во моментов нема доволно докази за да се препорача пациентите да го вдишуваат или да го внесат канабисот како третман за симптоми поврзани со рак или несакани ефекти од терапијата за рак“. Истражувањето за рак во Велика Британија (Cancer Research UK) им кажува на пациентите кои досега не користеле канабис дека екстрактите од канабис може да се користат како третман.


6. Марихуаната е далеку побезбедна алтернатива од алкохол - всушност, таа е за 114 пати побезбедна

Канабисот, всушност, може да биде најбезбедниот лек, откако една научна студија покажа дека всушност за 114 пати е зголемена смртноста од конзумирање алкохол, според списанието Scientific Reports. Авторите на извештаите ги проучувале ефектите на алкохолот, хероинот, кокаинот, тутунот, екстазите, кристал-мет и канабис.


7. Пушењето марихуана може да помогне да се откажете од хероин и други тешки зависности

Пушењето марихуана им помага на пациентите да се откажат од опијати како хероин, откри нова студија. Истражувачите на Универзитетот Колумбија ги следеа пациентите кои биле подложени на терапија за зависност од опијати - и утврдиле дека пациентите кои пушеле марихуана биле повеќе способни да спијат, помалку вознемирени. Истражувачите исто така откриле дека дозирањето на пациентите со Дронабинол - лек што се состои од „активна“ состојка во канабисот, ТХЦ - помогнало симптомите да се повлечат. High Times исто така, посочува дека смртните случаи поврзани со опијати опаднале во американските држави, кои ја легализирале рекреативната употреба на марихуаната.ЧИТАЈ ПОВЕЌЕ: 

Само 5 придобивки од секојдневното консумирање канабис

Органски здрав блант сролан од цветни листови од роза

Автор: Кристина Т.
Извор: Thecannabisadvisory

No comments:

Post a Comment