Wednesday, April 18, 2018

Студија откри дека декриминализацијата на канабисот позитивно влијае врз младите

Новиот документ, објавен на веб-страницата на Општествената научна мрежа (Social Science Research Network - SSRN), нуди нов увид во тоа дали декриминализацијата на канабисот води до зголемување на апсењата и употребата на канабис кај младите. Според студијата, тоа не е така


Студијата испитува пет држави - Масачусетс, Конектикат, Род Ајленд, Вермонт и Мејланд - кои го декриминализираа канабисот помеѓу 2008 и 2014 година. Апсењата и употребата на канабис во овие пет американски држави беа споредени со други држави кои не донесоа слични политики за декриминализација во тие години. Студијата покажала силна поврзаност помеѓу декриминализацијата на канабисот и намалувањето на апсењата поврзани со дрога, додека употребата на канабис меѓу младите или останала иста или во некои случаи се намалила. Студијата покажала слични резултати кај возрасните. Повеќе од дваесет држави во САД ја декриминализирале марихуаната.


Декриминализацијата не значи дека канабисот е легален, само што зафаќањето со тоа веќе не резултира со затворска казна или криминално досие. Обично, се казнува со парична казна, освен ако поседувате повеќе канабис од законскиот лимит. Легализацијата, од друга страна, би била систем сличен на алкохолот, каде што корисниците не се казнуваат за употреба на канабис, доколку го консумираат во лиценциран или правен простор (т.е. дома или во лиценцирано кафуле). SSRN тврди дека е свесна само за една студија за неодамнешните напори за декриминализација, која се одржа во Калифорнија во 2015 година. Студијата спроведена од Универзитетот во Мишиген заклучи дека има „емпириски докази“ дека декриминализацијата на марихуаната може да доведе до зголемување употребата на канабис кај младите. Овие резултати се спротивни на наодите на SSRN.


Истражувањето на SSRN беше спроведено со податоци од 2007 до 2015 година од Анкетата за ризиците кај однесување на младите (Youth Risk Behavior Survey - YRBS), како и статистиката на федералниот криминал. Студијата, исто така, ги разгледа податоците за американските држави кои усвоија поблаги политики за канабис во текот на 1970-тите, слично не најде зголемување на употребата на канабис. Истражувачите за студијата на SSRN го претставуваат Вашингтонскиот универзитет во Сент Луис, Медицинскиот факултет во Вирџинија и Универзитетот на Илиноис во Чикаго. Во 2015 година, Комитетот за злоупотреба на супстанции и адолесценција на Американската академија за педијатрија (ААP) - ја објави својата поддршка за декриминализација на канабисот и покрај противењето на комерцијализираната рекреативна и медицинска легализација.


Американското здружение за јавно здравје (The American Public Health Association) и Американската академија на семејни лекари (American Academy of Family Physicians - AAFP), исто така, поддржуваат помалку казнени мерки за употреба на канабис кај младите. Покрај тоа, AAFP поддржува прекласификација на марихуаната според Законот за контролирани супстанции за да се олеснат истражувачките напори, како и декриминализацијата. Според истражувањето на Gallup од 2017 година, 51 % од Републиканците, 72 % од Демократите и 67 % од независните сега сакаат легализација на марихуаната. Над 90 % од гласачите од сите три политички фракции поддржуваат медицинска марихуана.


Автор: MoniQue Konopova
Извор: Zenpype

No comments:

Post a Comment