Monday, April 9, 2018

Истражување: канабисот е ефикасен при лекување на симптомите на фибромијалгија

Терапијата со канабис ги ублажува симптомите на фибромиалгија при хронична болка и е поврзана со намалување на употребата на други штетни лекови на рецепт, според клиничките податоци објавени на интернет во Journal of Clinical Rheumatology


Постојат лепенки со канабис против болки
Околу 3-6 милиони Американци страдаат од фибромијалгија и болки во нервите, која често е лошо контролирана со стандардни фармацевтски лекови за болка. Израелските истражувачи ја оценија безбедноста и ефикасноста на инхалираниот канабис во група од 26 пациенти со фибромијалгија. Тие објавија дека третманот на лекови од канабис „бил поврзан со значителни поволни резултати во секоја проценета ставка“ - како што се намалување на болката и зголемување на енергијата.


Повеќето пациенти, исто така, ја намалија нивната употреба на конвенционалните лекови на рецепт, како што се опијати и бензодиазепини, за време на пробниот период. Речиси половина од учесниците (46 проценти) го намалиле нивниот внес на лекови на рецепт за повеќе од 50 проценти за време на истражувањето. Неколку пациенти, исто така можеа да се вратат на работа по започнувањето на терапијата со канабис.


Истражувачите заклучиле: „Медицинскиот третман со канабис имаше значителен поволен ефект врз пациентите со фибромијалгија, со минорни негативни ефекти“. Претходни испитувања кои ја проценуваат употребата на целото растение канабис или синтетички канабиноиди, исто така покажале ефикасност кај пациентите со оваа болест. Прегледот на овие претходни студии е достапен ТУКА! Апстрактот на студијата „Медицински канабис за третман на фибромијалгија“ е достапен ТУКА!* * *
Автор: Кристина Т.
Извор:  NORML

No comments:

Post a Comment