Sunday, April 8, 2018

Пиво од канабис наскоро ќе биде достапно во Канада!

Можеби ова лековито пиво ќе се вика Cannabeer - „КАНАПИВО“. Без оглед на тоа како ќе биде наречено, според Лорен Еaдс (Lauren Eads), од Drinksbusiness.com, провинцијата Канада Брендс (Province Brands - PB) поднесе привремен патент за првото пиво во светот произведено од билката канабис


Другите компании произвеле вино и пиво кое содржи мали количини на канабис, но според натписот на Drinksbusiness, ФБ е првата компанија со глобален дофат за производство на пиво, кое е произведено целосно од растението канабис. Компанијата своите производи ги дефинира како „без алкохол, а сепак многу опојни“. Тие тврдат дека производите се со ниски калории, ниски нивоа на шеќери и - многу важно за денешната потрошувачка  - без глутен. Пријавувањето за патент е околу шест месеци.


Верувајќи дека канабисот ќе биде легален за рекреативна употреба во секоја од 50-те американски држави во блиска иднина, џиновските Констелациони брендови (Constellation Brands - CB) со седиште во Ферпорт, Њујорк сакаа да бидат на чело на класата. Во октомври 2017 тие стапиja со 10 % од акциите (во вредност од 197,5 милиони долари) во Canadian Canopy Growth Corporation, која се смета за „водечка компанија за канабис во светот“.


PB започна во 2016 година. Коосновачот и извршен директор Дума Вендшух (Dooma Wendschuh), им рече на Drinksbusiness дека неодамнешниот интерес за канабис ѝ помогна на неговата компанија да привлече извори на финансирање. Wendschuh, исто така, изјави за Drinksbusiness неговата компанија ќе произведува одлични вкусови на пива. Уште поважно, патентот на компанијата ја заклучува важната интелектуална сопственост во нејзината контрола. Тој тврди дека неговиот развоен тим има децении комбинирано искуство во алкохолната индустрија за пијалаци. Но, ако CB верува дека легализацијата на канабисот доаѓа во САД, зошто да инвестираме во Канада?


Интересен факт! ЕДУЦИРАЈТЕ СЕ!
Пред седумнаесет години Канада стана првата земја што легализираше медицинска марихуана. Денес, канадската Федерална влада е на прагот на легализирање на употребата на канабис и пијалаци - Владата инсистираше дека тоа најверојатно ќе се случи до 2019 година. Според извештајот на Winebusiness, CB се чини дека има првични планови „да направат алкохолни пијалаци од канабис како и сокови, кафиња и пијалаци базирани на овошје“. Нема гаранција дека законодавниот дом во Канада ќе даде зелено светло до 2019 година, но има голема веројатност тоа да се случи. Денес, медицинската марихуана е легална во 21 држава во САД и е вистина дека рекреативната марихуана е легална во осум. Исто така, вистина е дека индустријата за канабис во САД вредеше речиси 7 милијарди долари во 2016 година, а индустријата очекува нејзината вредност да се зголеми до 50 милијарди долари до 2026 година. Но, тоа не е крајот на оваа приказна...


Федералната влада на САД е во судир со државите во врска со „проблемот“ со канабисот. Законите на Федералната влада го отежнуваат бизнисот со канабис, така што не прават едноставни неопходни работи како што се одржување на банкарска сметка или поднесување на федерални даноци, а американскиот државен обвинител Џеф Сешнс (Jeff Sessions) направи закани да ги држи државите и бизнисите одговорни за федералните закони. Според статутите, марихуаната останува лек, кој според федералниот закон значи „лек без моментално прифатена медицинска употреба и висок потенцијал за злоупотреба“. Тоа го става канабисот во класата со хероин, лизергинска киселина диетиламид - ЛСД (lysergic acid diethylamide), 3,4-метилендиоксиметимфетамин - екстази (methylenedioxymethamphetamine), метакалона - квалиуд (methaqualone).


Неодамна, додека тој беше интервјуиран за најновата војна на американското Министерство за правда во врска со дрогата, овој пат предизвикана од  националната злоупотреба на опоидите, Sessions рече: „Сметаме дека ова започнува со марихуаната и други дроги“. Можеби инвестирањето во канадската индустрија за канабис е попаметно нешто - или можеби CB знае нешто за иднината на канабисот во САД. Во секој случај, ако пивото од канабис се произведува во Канада во 2019, нема да бидат увезени во САД од CB или било кој друг правен субјект.12 годишно девојче кое зема медицинска марихуана го тужи Џеф Сешнс и ДЕА

Поврзани статии: 

Автор: Кристина Т.
Извор: Forbes

No comments:

Post a Comment