Saturday, February 10, 2018

Студија: Легалната марихуана може да генерира повеќе од 132 милијарди долари во федералните даночни приходи и 1 милион работни места!

Легализација на марихуана на национално ниво ќе создаде најмалку 132 милијарди долари даночни приходи и повеќе од еден милион нови работни места во САД во следната деценија, според една нова студија

Компанија за анализа на податоци New Frontier Data фокусирана на индустријата за канабис, предвидува дека ако марихуаната се легализира на федерално ниво, индустријата за марихуана би можела да создаде сосема нов прилив на даночни приходи за владата, генерирајќи милиони долари во данокот на промет и одбитоците од платите. „Кога има буџетски дефицити и слично, сите сакаат да знаат каде има дополнителен прилив на приходи, а едно од најлогичните места е да се оди по канабисот и даноците од канабис“ - рече Beau Whitney, искусен економист во New Frontier Data.


Анализите покажуваат дека ако марихуаната е целосно легална во сите 50 држави, таа ќе создаде најмалку 131,8 милијарди долари во федералните даночни приходи помеѓу 2017 и 2025 година. Тоа се базира на проценетиот данок од 15 проценти од продажбата на мало, одбивање на данокот од плати и бизнис даночни приходи. Сојузната влада ќе заработи 51,7 милијарди долари од данок на промет од пазарот на легална марихуана помеѓу 2017 и 2025 година, сосема нови приходи за бизнис кој останува нелегален - и не може да се оданочува - федерално. Стапката на данок за бизнис за студијата беше пресметана на 35 проценти. Корпоративната даночна стапка беше намалена на 21 отсто во рамки на повелбата за генералниот данок потпишана од Претседателот Трамп минатиот месец.


Доколку бизнисите со канабис се легализираат утре и се оданочуваат како нормалните бизниси со стандардна даночна стапка од 35 отсто, бизнисите со канабис ќе ја развијат економијата на САД со дополнителни 12,6 милијарди долари оваа година“ - рече Џаџа Агирре Де Карсер (Giadha Aguirre De Carcer), извршниот директор на New Frontier. Студијата, исто така, пресмета дека ќе има 782.000 дополнителни работни места на национално ниво, ако канабисот е легализиран денес, број кој ќе се зголеми на 1,1 милиони до 2025 година. Тоа ги вклучува работниците на сите краеви на синџирот на снабдување со марихуана, од земјоделците, до транспортерите, па сè до продавачите. Студијата проценува дека околу 25 проценти од пазарот за марихуана ќе продолжи да биде незаконски и ќе се намали ако правниот пазар не е премногу оданочен или скап.


Потрошувачите сакаат да прават законски работи воопшто, но тие не сакаат да го сторат тоа со  премногу цена“ - рече Витни. „Ако одат на 7-11 да земат марихуана, тие се подготвени да платат 10 до 15 проценти наспроти она што го добиваат на улица. Откако ќе се надмине тоа, ја забавува транзицијата и прави потрошувачите двојно да размислат за легалното купување“ - додава. Марихуаната е легална за возрасни за рекреативна употреба во осум држави. Калифорнија, најголемиот светски пазар, започна со рекреативни продажби на 1 јануари. Дваесет и девет држави дозволуваат употреба на медицинска марихуана. Во трите држави каде што возрасната употреба е легална за најдолг временски период - Колорадо, Вашингтон и Орегон - имало вкупно 1.3 милијарди долари даночни приходи, според студијата.


Меѓутоа, легализацијата на марихуана на национално ниво е малку веројатна под администрацијата на Трамп. Додека има двопартиски притисок во Конгресот и за легализација на марихуаната на национално ниво и за заштита на поединечните држави каде што е легално, јавниот обвинител Џеф Сешнс (Jeff Sessions) тргна по индустријата. Минатата недела седниците им олеснија на американските адвокати во места каде што марихуаната е легална за спроведување на федералниот закон, прекинувајќи ги упатствата од времето на Обама, кои го обесхрабруваа спроведувањето на федералниот закон за марихуана во државите што го легализирале лекот.


Сешнс се обидува да го сопре моментумот на растечкиот бизнис и да ја рестартира војната против дрогата. Одлуката беше жестоко критикувана и од страна на некои републиканци. Сенаторот Кори Гарднер [Cory Gardner (R-Colo.)] се закани дека ќе ја задржи потврдата на Одделот за правда како одговор на објавата. Седниците соопштија дека тој го спроведува федералниот закон, кој едноставно ги упатува сите американски адвокати да ги користат претходно воспоставените обвинителски принципи кои ги обезбедуваат сите неопходни алатки за нарушување на криминалните организации, справување со растечката криза со дрога и спречување на насилен криминал низ целата земја, тврди тој во едно соопштение.


Amy Goodwin ги отстранува жолтите листови од канабис билките
За некои, нема сигурна насока во која индустријата за марихуана може да се движи. Некои од индустријата веруваат дека активностите на Сешнс би можеле да го принудат Конгресот да влезе и да го регулира пазарот или да се пресели целосно да ја легализира марихуаната. „Океј, сега Конгресот, направи нешто“ - рече Морган Паџија (Morgan Paxhia), управен директор на Poseidon Asset Management, кој инвестира во бизниси со марихуана. „Еве шанса да направите нешто значајно што може да ја придвижи индустријата во многу побезбедна насока“ - додава тој. На последната фотографија Ејми Гудвин (Amy Goodwin) ги отстранува жолтите листови од канабис билките и ги проверува оштетувањата на растенијата во SPARC во Глен Елен, Калифорнија, во октомври 2017 година. [Фото: Мејсон Тринка (Mason Trinca) за The Washington Post].

12 годишно девојче го тужи Џеф Сешнс!

Поврзаси статии:
Автор: MoniQue Konopova
Извор: The Washington Post

No comments:

Post a Comment