Monday, February 26, 2018

Малку забранета историја: Канабисот и војната во 1812 година

Продолжуваме со фељтонот „Малку забранета историја“. Овој пат за употребата на канабисот во текстилната индустрија во не така далечното минато. Со оваа историја за Наполеон сфаќам зошто историјата на училиште секогаш ми била супер досадна и зошто само малку е кажано за овој француски војсководец и освојувач

Наполеон Бонапарте имал потреба од коноп
Секој пат сè повеќе и повеќе се восхитувам на преширокиот ранг на употреба на ова растение. За сè она за што може да го користиме, а тоа да е одржливо и во целосна согласност со природата. Преку оваа приказна, канабисот уште еднаш се докажува како УНИВЕРЗАЛНО растение. Приказната за Наполеоновите војни и војната од 1812 година е длабоко испреплетена со приказната за конопот.


Долги векови, Русија била најголемиот светски производител на текстил од канабис. И покрај растечкиот број на фарми и млинови за канабис во Канада, во раните 1800тини моќната морнарица на Велика Британија сè уште била зависна од јажиња и едра направени од канабис во Русија. Како што Наполеон завземал се поголема моќ во Франција, Британија ја блокирала Европа со нејзината помоќна морнарица, прекинувајќи ја целата Атлантска трговија на континентот со контролата која ја вршела преку Британскиот Канал и Гибралтарскиот Проток.


Франција сега се обидува да ги ублажи законите! КЛИКНИ!
Немоќен да победи по морски пат, Наполеон пробал да ја победи Британската морнарица забранувајќи ја цела Европска трговска соработка со Британија, со цел да го прекине нивното снабдување со канабис и економски да ја изолира земјата. За да се спаси од трговската забрана, Британија понекогаш ги заробувала Американските бродови и ги присилувала да се снабдат со Руски канабис и да го доведат во Англија. Русија не можела да се придржува кон ембаргото долго време бидејќи индустријата за канабис била многу важна за нивната економија.


Наполеон тогаш за да ја запри Британската морнарица од снабдување на канабисови јажиња и едра ја започнал катастрофалната инвазија на Русија во 1812 година. Америчката морнарица била изградена од домашно израснат канабис сработен со робовски труд. Изнервирани од Британското насилно превземање на навните бродови, нивната блокада за Европа и гледајќи можност да ја прошират нивната територија, САД им објавиле војна на Британија и пробале да упаднат во Канада во 1812 година, која сè уште го појачувала производството на канабис за да ја задоволи побарувачката на Британија.

Канабисот е дефинитивно универзално растение... -

Извор: Cannabisculture

No comments:

Post a Comment