Thursday, February 22, 2018

91-годишен пациент со Алцхајмер и Деменција од Орегон конечно може нормално да живее со канабис

За да му помогнат на својот 91-годишен татко да се справува со гневот и агресијата поврзани со деменцијата, неговите деца биле непријателски настроени кон неговата медицинска грижа. Без да кажат на неговите доктори, тие го третирале со канабис. Една од неговите ќерки благодарение на својата медицинска позадина, како пензионирана медицинска сестра која живее во Портланд, слушнала за можните придобивки од екстрактите од марихуана кај пациенти со Алцхајмерова болест


Покрај ограничените истражувања на оваа тема и федералните закони во САД, маслото од канабидиол, станало последно средство за семејството. „Работите станаа навистина лоши и тој немаше да може да остане дома поради неговото агресивно однесување“ - рече неговата ќерка. Во изминатата година, со согласност на нејзините браќа и сестри и како лекарска одлука за нејзиниот татко, таа му даваше капсули од маслото на својот татко. Се покажа дека соединението помага при анксиозност, болка и други заболувања, изјавува порталот OregonLive не ги користи вистинските имиња на семејството на нивно барање заради приватноста.

Тие се чувствуваа изневерени од страна на медицинската установа, бидејќи нивната ситуација стануваше сè потешка и пострашна. Соочени со тоа што морале да го институционализираат својот стар татко, семејството одлучило дека ризикот е благ. Некои лекари ги предупредувале да се обидат без оваа пресвета и најбезбедна билка, велејќи дека канабисот може да има одредени ефекти кога се комбинира со фармацевтски лекови. Тоа донекаде е вистина, бидеќи канабисот навистина го регулира целиот организам, со што конвенционалните синтетички отровни прашаци во форма на таблети стануваат излишни. За ова семејство постигнатите резултати со канабисот беа вредни за обид.


Тој е многу посмирен“ - рече едната ќерка. „Тој сè уште се збунува и сè уште сака да си оди дома (кога е дома), но не ги вознемирува другите. Тој само изгледа многу посреќен“ - додава таа. Докторите не беа корисни, а неговата ќерка имаше тешкотии да најде веродостојни истражувања за канабисот. Семејството дознало за мала студија од Израел што покажа дека канабисот им помогнал на пациентите со Алцхајмер подобро да спијат ноќе, полесно да се социјализираат и да бидат помалку агресивни. Неговата друга ќерка вели дека тие биле загрижени, но само заради непознатото што ги чека, „но, (мојата сестра) прочитала многу истражувања, го сподели тоа со нас и ние размисливме дека немаме многу други опции. Мислевме дека доколку пробаме, тоа нема да му наштети на нашиот татко“ - заклучува таа. И во право беа!

Семејството не им кажало на 24-часовните старатели за што зборува нивниот татко. Тие рекоа само дека се обидуваат со нов лек. Ќерката ја користеше медицинската заднина за да му пристапи научно на новиот предизвик, почнувајќи со мала доза од 5 милиграми дневно и побарала од старателите да го пополнат прашалникот на крајот од секоја смена, документирајќи го апетитот на нејзиниот татко, однесувањето во текот на спиењето и расположението. „Требаше да бидам способна да мерам сè што се случува“ - рече таа. Таа ја зголемувала дозата постепено малку по малку.


Канабис за среќна и здрава старост! :)
За ова семејство лекот бил скап и тешко достапен, па таа проценува дека неговата месечна доза ќе чини 600 долари на мало и тоа не е целосната терапија. Тој сѐ уште не спие преку ноќ, но веќе не е агресивен. Институциите кои добиваат федерално финансирање, како што е Oregon Health & Science University, се оддалечија од медицинскиот канабис. Нивните лекари нема да им помогнат на пациентите да го набават. Тоа создава информативен јаз - пациентите не чувствуваат дека можат да разговараат со своите лекари за тоа, лекарите не се нужно добро обучени за најновите истражувања за канабисот, а пациентите потоа бараат совети од компетентните активисти, како нас.

Д-р Џенис Нокс (Janice Knox), анестезиолог кој ја основа американската клиника за канабиноиди во Портланд со своето семејство на лекари, се обидува да биде таков релевантен ресурс за информации. „Тоа е навистина тажно затоа што тие (пациенти) бараат информации“ - изјавува Нокс. „Тие сакаат да ги слушнат своите лекари, сакаат некој да седне и само да разговара со нив за добрите и лошите страни на канабисот“ - додава тој. „...мислам дека тоа што се случува е бидејќи има стигма за користењето на марихуаната и дека луѓето се чувствуваат како да е голема негативна работа, дека тоа што го прават е криминал, нешто што мора да се сокрие ... и тие се чувствуваат виновни за тоа“ - додава овој освестен лекар. „Ако сакаме да се справиме со федералниот проблем, тоа ќе мора да дојде од нашите професионални здруженија кои велат „погледнете, ова е практика на медицината“, ајде да разговараме за ова“ - заклучува тој.

Автор: Кате К.
Извор: Оregonlive 

No comments:

Post a Comment