Friday, February 9, 2018

Одгледувачите на зеленчук се свртуваат кон канабисот за да ја забрзаат промената

Пред легализацијата во Канада на рекреативен канабис, бројот на партнерства се зголемува меѓу стакленичките фарми и компаниите за медицински канабис

Стефан Бертран и Силвејн Мирон - сопственици на стакленици
Emerald Health Therapeutics соработува со селските фарми и се здружила со двојните дијамантски фарми на Онтарио и Canopy Growth Corp. кои преземаат органска стаклена градина од 700.000 квадратни метри во Мирабел во сопственост на најголемиот производител на розови домати во Северна Америка. Другите заеднички вложувања се на пат. Canopy - можеби една од најагресивните компании за канабис во Канада - е партнер со многу, но и сè уште стекнува оранжерии во целата земја. „Сакаме да воспоставиме производство во секоја провинција, бидејќи се чини дека ќе има некои предности за локалните производители“ - вели Адам Гринблат (Adam Greenblatt), менаџер на брендот Квебек во Канопи (Canopy's Quebec). Одгледувачите се надеваат дека канабисот ќе им даде одмор од децениите живот на маргините и побрза промена.


Кога почнавме, маргините беа фантастични“ - вели Мајкл Де Гиљо (Michael DeGiglio), главен извршен директор на „Village Farms“. Ја започна компанијата за зеленчук во САД во 1987 година и се прошири во Канада во 2006 година, откако се стекна со производители во Делта, јужно од Ванкувер. Според г-дин Де Гиљо, поевтините мексикански производи, достапни откако договорот за слободна трговија (NAFTA) стапи на сила во 1994 година, значеше дека канадските земјоделци морале да ги намалат своите цени за да бидат конкурентни во извозот колку што е можно, за да го претворат во профит. Дури и денес, многу земјоделци кои се занимаваат со зеленчук и жито работат на тенки маргини.


Зголемувањето на профитот преку канабисот ќе помогне да се компензира растителниот бизнис на селските фарми и да се обезбеди одржливост и долговечност. „Ова може да ни помогне само со производство“ - вели тој. Силвејн Мирон (Sylvain Miron), генерален менаџер на производството на домати Les Serres Stéphane Bertrand во Мирабел, вели дека исто така почувствувал потег према канабисот - преку заедничко вложување со Канопи - ќе помогне да се заштити иднината на неговата компанија. „По неколку дискусии, видовме дека има можност да бидеме побезбедни за подолг период“ - вели тој. „Пазарот за домати - има многу конкуренција од Мексико, од Онтарио ... Веќе сме добар производител, а немаме многу голема маргина“ - додава тој. 

Техниките се многу блиски
Канабис компаниите сакаат да работат со познати земјоделски производители, бидејќи обично е поевтино и побрзо да се стекнат и да ги претворат постојните оранжерии, отколку да изградат нови. Г-дин Гринблат (Greenblatt) подигна инвестиција од 15 милиони долари на Канопи за доградба на стаклена градина Les Serres Vert Cannabis Mirabel со заедничко вложување со Лес Серес Стефан Бертран, кој истакна ... „многу добра инвестиција за нас“. Повеќето од овие заеднички вложувања, исто така, доаѓаат со дополнителен бонус за да им се дозволи на компаниите за канабис, особено на оние кои се залагаат за проширување на рекреативните и извозните пазари, потребни се искусни градинари и одгледувачи. Како што се испоставува, канабисот и доматите споделуваат многу од истите растечки принципи и техники. 

Ова се причините зошто Африја сама влезе во кооператива наречена GrowCo со Leamington, Ont. - одгледувачи на зеленчук во стакленици Double Diamond Farms. „Има многу оранжерии во областа тука и ни требаше дополнителна сила“ - вели Кол Качијавилани (Cole Cacciavillani), коосновач на производителот на канабис Африја. Во 51-49 партнерски договор со Double Diamond, Африја добива сосема нова стаклена градина од 1,3 милиони квадратни метри, за која се очекува да даде 120.000 килограми канабис годишно. Ова е на врвот на постојните капацитети на Африја и нејзиното проширување од еден милион квадратни стапки во својот кампус Лемингтон, кој патем, исто така беше претворен во производство на канабис, откако г-дин Качјавилани го продаде семејниот бизнис со стаклени градини на Африја.


Во Делта, г-дин Де Гиљо вели дека тој соработувал со Емералд, здравствената терапевтика посебно поради тоа што бил фокусиран на високо квалитетен медицински пазар. Тоа заедничко партнерство (кооператива), наречено Pure Sunfarms, во моментов претставува стаклена градина од 1.1 милиони квадратни метри, чија цена е околу 50 милиони долари, со можност да се здобијат со два дополнителни објекти со комбинирани квадратни стапки од 3,7 милиони. Емералд исто така гради уште еден голем објект во местото Ванкувер. 

Делта конверзијата е исполнета со некои грижи од локалната власт. Градоначалникот Лоис Џексон (Lois Jackson) изјави дека земјоделското земјиште со ниско оданочување е наменето за храна и други земјоделски практики и е загрижен дека пренасочувањето кон канабис може да го направи регионот зависен од увозот на храна. Сепак, земјоделците како што е г-дин Де Гиљо, истакнуваат дека Канада произведува многу повеќе храна отколку што нејзините граѓани би можеле да консумираат. Тој вели дека само околу 20% од производството на селските фарми оди кај потрошувачите од Британска Колумбија. „Овие три оранжерии (во Делта) произведуваат доволно домати за секој маж, жена и дете во Б.Ц.“ - забележува тој.

Автор: Кате К.
Извор: The Globe & Mail

No comments:

Post a Comment