Wednesday, February 7, 2018

Успешни, софистицирани и надувани: менување на перцепциите за канабисот во професионалниот свет

САД отсекогаш имале турбулентна врска со канабисот. Супстанцата често е портретирана како злобна, дека создава зависност, дека е дрога, со ужасни последици ако се користи дури еднаш, како што покажува видеото подолу... Меѓутоа, со оглед на тоа што законите стануваат сè повеќе пасивни за продажба и поседување на канабис, исто така, се јавуваат позитивни ставови околу неговата употреба пред сè поради искуствата на пациентите 

Поздрав од фановите
Покрај напорите од страна на владите да се спречи ова сенародно светско движење за ослободување на конопот, луѓето не забораваат дека подобро е да се биде нелегално жив, отколку легално мртов. На пример во 2014 година, Колорадо започна кампања вредна 2 милиони долари, позната како „Не биди лабораториски стаорец“ (Don’t Be a Lab Rat), во обид да ги обесхрабри граѓаните да користат канабис. Кампањата ги претстави рекламите со кафези со големина на човек, поставени на јавни места за да ги прикажат „ужасните последици“ од пушењето марихуана. Да, последиците од консумирање марихуана може за некого да се ужасни - затоа што лекува рак, на пример. Кампањата претставуваше огромен неуспех и беше заменета со кампања вредна 5,7 милиони долари насловена „Добро е да се знае“ (Good to Know), која имаше за цел да ја подигне свеста и да ги научи децата како безбедно и одговорно да користат марихуана. Зголеменото прифаќање и легализација на канабисот отвори прозорец на можности за многу млади претприемачи, заедницата позната по својата креативност, страст и технолошки познати деловни вештини. Стартувањето на индустријата за канабис процветува. Претприемачката сцена експлодира во индустријата за канабис, со што иновацијата е длабоко вкоренета во културата на оваа заедница. Со оглед на сите работи, не е изненадувачки што многу од овие професионалци и претприемачи не само што овозможуваат продажба на канабис, туку отворено го конзумираат, исто како и традиционалните бизнисмени од ерата на Дон Драпер (Don Draper), можат да уживаат во чаша чисто виски на крајот од денот. 


Работна анти-стрес пуш пауза. Оваа пауза лекува рак! ;)
Ова неодамна беше откриено во популарната SubReddit r/AskReddit. Еден корисник го постави прашањето: „Успешни луѓе кои пушат трева, колку честопати пушите, каква е вашата кариера и колку заработувате?“ Во рок од помалку од 14 часа низата доби повеќе од 240 коментари, при што корисниците ги споделија своите приказни во врска со нивната работа, нивната плата и нивната употреба на канабис. Многу корисници беа директни. Еден корисник изјавил: „Пушам околу 30 гр месечно, комерцијални недвижности, минатата година направив 120.000 долари“. Друг рече: „Околу еден грам дневно, државен службеник, 70 илјади долари“. Еден корисник од областа Сан Франсиско изјавил: „Пушам еднаш или три пати неделно, зависи од неделата. Јас сум креативен директор во продажбата на софтвер и правам околу 300 илјади долари, што е едвај средна класа во зоната на СФ Беј областа“. 


Заедно со друг корисник од областа Беј, кој изјави: „Електроинженер во едно богатство од 500. Ќе погоди 200.000 следната година. Обично 3-4 пати неделно пред работа или да се опуштам после стресна работа“. И тоа не се само бизнис професионалци, туку и високо образовани академици. Еден корисник изјави: „Имам докторат по еколошка политика и менаџмент, јас правам околу 50.000 годишно за еколошка непрофитна цел (во многу рурална средина, па ова е конкурентна плата овде). Пушам прилично секојдневно, но само малку во вечерните часови (повеќе во петок навечер и во текот на викендите)“.


Курт Акерс
Очигледно, професионалците кои сакаат да уживаат во пушењето канабис не се невообичаен феномен. Еден претприемач кој ја разбрал промената на парадигмата е Курт Акерс (Kurt Akers), извршен директор и коосновач на Канатопија (Kannatopia), социјална мрежа на канабис за поврзување, дружење, искуство, споделување, учење и истражување во удобна околина. „Со децении, потрошувачите на канабис се гледаа поинаку, бидејќи канабисот продолжува да се движи во легално и транспарентно светло, ќе продолжиме да гледаме на трендот на општествено прифаќање на потрошувачката на канабис. Време е да дојдеме до оваа точка на пресврт и да продолжиме да ги гледаме промените на подобро“ - изјавува Акерс. Друг засилен старт во индустријата за канабис е PrestoDoctor, единствена компанија која нуди најголема приватност и погодност додека сè уште нудат целосно квалификувани медицински марихуански препораки.


Роб Танкесон
Точно е дека ставовите кон канабисот се менуваат неизмерно. Луѓето се многу повеќе свесни за медицинските придобивки од користењето на канабисот на редовна основа и знаат како да се интегрираат во нивната дневна рутина“ - рече Роб Танкесон (Robert N. Tankson), директор и коосновач на PrestoDoctor. „Бројни пациенти во ПрестоДоктор забележаа дека можат да го намалат внесот на опиоиди поради пристапот до медицинска марихуана. Сè уште имаме долг пат, но ние сме на вистинскиот пат. Ова е возбудливо време за индустријата за канабис“ - додаде тој. Бидејќи прифаќањето расте, веројатно ќе видиме дека повеќе професионалци отворено изразуваат интерес за консумација на канабис, особено кога претприемачката заедница ги испушта своите иновативни заби понатаму во профитабилната индустрија.


Моника Ристеска
Слични примери имаме и кај нас во Република Македонија. Претседателот на ова движење и основачот на оваа страница, воедно и главниот и одговорен уредник на страницава и новинар - 420 Macedonia е 29 годишната Моника Ристеска (MoniQue Konopova), која е дипломиран новинар, магистер по филмска продукција, работи вослужба за грижа со корисници за 3 јазици во интернационална компанија (полски нејзе ѝ е мајчин јазик, англиски и германски, а во компанијата се зборува на српско-хрватски), професионален возач, заработува доста солидно, плус е судски преведувач за полски и македонски јазик и обратно и е неуморен активист за ослободување на конопот во Македонија и ширум светот, хуманитарец и крводарител (25 пати до сега), а пуши околу 50 - 100 гр трева месечно.

Автор: Кате К.
Извор: The Sociable

2 comments:

  1. Pretsedatelkava nasa pojaka od Kurt :)))

    ReplyDelete
    Replies
    1. Нема подобро од сериозна шала на сопствена сметка :)

      Delete