Sunday, February 11, 2018

5 Предности од користење на медицински канабис за мултиплекс склероза

Мултиплекс склерозата (МС) е сериозна и тешка болест на која и треба подобар третман, отколку она што е конвенционално достапно. Националното здружение за мултиплекс склероза, на својата веб-страна вели дека развојот на повеќе третмани за симптомите на болеста е еден од нејзините приоритети. Следните информации се фокусираат на придобивките од медицински канабис, третман за мултиплекс склероза и студии на случаи

Организацијата вели дека неизвесностите кај марихуаната се занемарливи, а поради придобивките таа ги поддржува правата на пациентите со МС да работат со давателите на нега со цел да се овозможи полесен пристап до медицинска марихуана. Здружението, исто така поддржува понатамошни истражувања за да ги дознае придобивките и потенцијалните ризици од лекот.
1. Канабисот ја намалува болката

Студија од Универзитетот во Калифорнија во Сан Диего го поддржа ова тврдење во 2012 година. Студијата беше направена специјално за пациентите со МС и наодите беа дека растението ја намалило болката и спастичноста, што е затегнатост на мускулите. Додека на некои од 30-те учесници им беше даден канабис, други добија плацебо. Групата на канабис пријавила болка која била половина од плацебо групата. Претходната студија од 2004 година во Универзитетската болница во Данска пронајде „скромно, но релевантно“ намалување на болката од употребата на канабис од страна на пациентите со МС.


2. Несаканите ефекти од конвенционалните лекови за МС може да се елиминираат со канабисот

Некои од несаканите ефекти кои можат да се појават од земање фармацевтски лекови за лекување на МС може да вклучуваат стрес, депресија и треска. Овие проблеми можат да траат од денови до месеци. Но, медицинската марихуана може да се користи за да се намалат овие фактори, како и да се даде на пациентот чувство на благосостојба. Благодарение на медицинскиот канабис, симптомите на мултиплекс склерозата, како што се мускулни грчеви, треперење и ефекти врз говорот и видот, исто така, може да се ослободат. Други чести несакани ефекти, во кои канабисот може да се ослободи, вклучуваат вртоглавица, главоболки и замор.


3. Канабисот помага и за слабоста и болката во нозете 

Некои пациенти кои се чини дека се врзани за инвалидски колички тврдат дека канабисот им помага да одат. Студија од 1997 година спроведена во САД и Велика Британија од 112 пациенти со МС, објавена од Европскиот весник за неврологија, покажа дека 70% од испитаниците кои користеле канабис, тврдат дека одредени симптоми се подобруваат. Слабоста во нозете беше еден од симптомите, заедно со болка во нозете и спастичноста при одење. Неодамнешните студии од Фондацијата за иницијативи за глобална невронаука сугерираат дека канабисот помага да се подобри мобилноста кај пациентите со МС.


4. Студиите врз животни со МС укажуваат на поголема стапка на преживување при терапијата со канабис

Студијата од 1989 година предводена од W.D. Lyman и објавена во Journal of Neuroimmunology, користи стаорци, глувци и заморчиња со МС и покажа дека ТХЦ третманот делуваше многу подобро од плацебо третманот. Студијата покажа дека 98% од плацебо групата починале во споредба со 95% од ТХЦ групата која преживеала за време на прогресијата на болеста. Групата  на ТХЦ покажа значително намалување на воспалението на мозочното ткиво.


5. Бидејќи лекот за МС не е познат, придобивките од канабисот ги надминуваат неговите можни несакани ефекти

Едно нешто што мултиплекс склерозатаи марихуаната имаат заедничко, не е само првата буква од името, туку дека медицинската заедница изгледа дека нема многу одговори на нивните мистерии. Научниците, на пример, се чини дека не се премногу заинтересирани за ефектите од медицинскиот канабис, лекувањето на мултиплекс склерозата и како да го забрзаат истражувањето на двете? Она што многумина веќе го знаат е дека канабисот ја ублажува болката, без несакани ефекти како кај конвенционалната медицина.

Автор: Кате К.

No comments:

Post a Comment