Thursday, February 8, 2018

Прекрасната медицинска марихуана овозможи мало девојче да се врати во училиште

Едно мало девојче се врати во училиштето што многу го сакаше во Шаумберг, Илиноис, (Schaumburg, Illinois) изминатиот месец, но само откако еден федерален судија изјави дека е во ред, доколку лекот го носи со неа! На единаесетгодишната Ешли Сурин (Ashley Surin) не и беше дозволено да присуствува на час, бидејќи носеше медицинска марихуана и користеше масло и лосион од канабис за да се справува со нејзините напади

Семејството Сурин
Медицинската марихуана и специјалната исхрана претставуваа чудо за нејзиното здравје“ -  изјавија нејзините родители. „Двете заедно се златен лек за неа“ - додава нејзината мајка, Морин Сурин (Maureen Surin), низ солзи по сослушувањето во Чикаго пред извесно време. „Таа може да размислува подобро, да оди подобро, да разговара подобро. Нејзиниот мозок некогаш беше како во облак. Сега таа може да резонира подобро, да биде повеќе концентрирана и може да комуницира“ - истакнува мајката. 


Ешли беше дете кога во декември 2008 година ѝ беше дијагностицирана детска акутна лимфобластна леукемија. Лекарите ѝ дадоа неколку тури хемотерапија и спинални инјекции за борба против ракот. Третманот привремено го довел ракот во ремисија, но една од инјекциите на 'рбетниот столб предизвикала напади. Таа беше измачена од изнемоштувачките напади уште на 2-годишна возраст, и остана да преживува на голем број лекови кои предизвикаа сериозни несакани ефекти. Тие не беа лек...


Нејзиниот татко вели дека нејзиното здравје се влошувало и дека Ешли не била свесна. Лековите од лекарите ја оставија со екстремни промени во расположението, губење на меморијата и ограничена енергија - и таа сè уште имаше напади. Минатата година, Ешли паднала во продавница и ја однеле директно во болница. Таа ја погодила главата на цементниот под со таква сила што лекарите морале да ја исцедат крвта од нејзиниот мозок. „Беше најбезпомошното чувство во светот кога ја гледавме како пропаѓа и што не можевме да ѝ помогнеме“ - додава таткото Џим Сурин (Jim Surin). 


Оздравувањето се одвиваше многу бавно. Кога лекарите сакаа да пробаат четврт конвенционален лек во август минатата година, Џим Сурин рече: „Ние направивме линија во песокот“. Наместо тоа, најдоа лекар кој предложи промена во исхраната, а канабисот да им стане подобра алтернатива. Семејството Сурин доби лиценца за медицинска марихуана во декември 2017 година. За нив, лепенката и маслото се чинеа едноставни. Ешли добива доза канабис, како што изгледа како мал завој на ногата два пати на ден. Тие тријат лосион на нејзиниот зглоб кој изгледа како мелем, рече нејзиниот татко. Ако има напад, таа добива мала капка масло на нејзиниот јазик. Тоа е канабидиол во канабисот кој ги задржува нападите. 


Но, законот во Илиноис, барем кога станува збор за училиштата, не ја дозволува дури ни препишаната верзија на оваа билка. Каков парадокс! За разлика од дијабетичните деца кои имаат потреба од помош од возрасно лице во училиште за да администрираат инсулин во себе, медицинските сестри или наставниците, може да ја изгубат својата лиценца за работа ако ѝ помогнат на Ешли со нејзиниот лек! И доколку Ешли ја носеше лепенката на училиште, таа или нејзините родители би можеле технички да се соочат со кривично гонење. Марихуана од секаков вид, вклучително и медицинска, не е дозволена на училиште, во училишниот автобус или на училишни настани.


Додека кривично гонење е малку веројатно, областа соопшти дека чувствува дека мора да го следи законот онака како што е напишан. Тоа значи дека родителите на Ешли ќе мора да ја остават надвор од класот или да го дадат училиштето на суд. Во меѓувреме, таа мораше да остане надвор од училиштето, губејќи неколку недели. Родителите го тужеа Schaumburg School District 54 на почетокот од оваа година. „Ова е случај од голема важност“ - изјави адвокатот на Суринс, Стивен Глинк (Steven Glink). Адвокатот на родителите и училишниот округ биле решени да направат сè што можат за да ѝ помогнат на Ешли. 


Ние, за жал, во некои случаи, мораме да се придржуваме кон државниот и федералниот закон што е во спротивност со она што е работа на училиштето за учениците и кои се нашите обврски да им служиме на здравствено кревките и болни ученици“ - рече Дарси Крија (Darcy Kriha), окружен адвокат. Утрото пред сослушувањето, Крија рече дека добила повик од окружен надзорник и претседател на училишниот одбор, кој ѝ кажал да стори сѐ што може, за да може Ешли да се врати на училиште. Крија изјави дека аплаудирала на „суровоста“ на Суринс за поведување тужба против областа.


Јавниот обвинител во Илиноис се согласи да не нè гони и рече дека не треба да има негативни правни последици за вработените кои ѝ помагаат на Ешли со лекот. Федералниот судија издаде наредба за итен случај за да ѝ се дозволи на Ешли да се врати на училиште. „Тие ѝ го сменија животот на Ешли денес, а можеби ги сменија животите и за други деца на подобро“ - рече Крија. Се верува дека ова е прв случај од ваков вид и потенцијално може да влијае врз другите училишта и начинот на кој тие се занимаваат со децата кои имаат рецепти за медицинска марихуана.


Пресудата за вонредна состојба, технички се однесува само на случајот на Суринс. Таа сè уште не обезбедува правна заштита за другите деца во Илиноис. Колорадо, Мејн, Њу Џерси и Вашингтон им дозволуваат на учениците да користат медицинска марихуана на училиште. Ешли успеја да се врати на училиште. Нејзиниот татко рече дека се чувствува малку „надреално“. „Имаше околу десетина луѓе што ја пречекаа, секој од нејзините помошници и наставници, до директорот и асистентскиот надзорник. Тие беа неверојатни и супер поддршка“ - рече Сурин. Владејачкиот и топол прием го напуштија семејството Сурин дури и порешително да создадат промени. „Се надевам дека можеме да ѝ помогнеме на државата да го промени законот, не само што ќе ѝ дозволи на нашата ќерка да го добие лекот што ѝ треба, туку и на другите деца ќе им се помогне“ - заклучува таткото Џим Сурин.


Автор: Кaте К.
Автор: CNN

No comments:

Post a Comment