Saturday, February 10, 2018

5 придобивки од чајот од канабис за хронични болести

Медицинската марихуана се здобива со популарност како комплементарен лек за помош при многу симптоми поврзани со хронични болести. Иако многу луѓе се заинтересирани за тоа како марихуаната (или канабисот) може да помогне во подобрувањето на нивните симптоми, тие, исто така, не сакаат да ја пушат билката


Сепак, постојат начини на кои може да се администрира медицинската марихуана, вклучително и во форма на чај. Според thealternativedaily.com, еве пет начини како чајот од канабис може да помогне во ослободувањето на некои од симптомите со кои живеат луѓе со хронични заболувања

1. Ја олеснува болката

Марихуаната е поврзана со олеснување на болката со векови. Истражувачите откриле дека канабиноидите во марихуаната ги намалуваат сигналите за болка со врзување за рецепторите за болка во централниот нервен систем (ЦНС). За разлика од опијатите, како што се морфиум отили кодеинот, канабисот не е зависен и нема симптоми на повлекување кај пациентите. Канабис-инфузираниот чај, се апсорбира преку целото тело низ дигестивниот систем, така што ефектите се подолготрајни и поефикасни од пушењето. 


2. Го намалува воспалението

Откриено е дека медицинската марихуана го намалува воспалението поврзано со многу автоимуни болести како што се мултиплекс склероза, инфламаторно заболување на цревата и лупус. Исто така, помага да се смири имунолошкиот систем на телото, со што е помалку веројатно дека ќе се нападне самиот себе.


3. Го штити мозокот

Студиите за ефектот на канабисот врз мозокот откриле дека лекот има невропротективен ефект и се чини дека го успорува или ги блокира бета-амилоидните протеини кои се поврзани со деменција и Алцхајмерова болест.


4. Го промовира здравјето на дигестивниот систем

Многу хронични болести претставуваат симптоми кои влијаат на гастроинтестиналниот систем. Се покажа дека канабисот го подобрува варењето и ги ублажува симптомите како што се: грчеви, стомачни болки, дијареа, гадење, запек и рефлукс на киселина. 


5. Подобрување на расположението

Додека пушењето канабис може да предизвика позитивни ефекти на менување на перцепцијата, пиењето чаеви од канабис може да помогне при стабилизирањето на расположението и помага да се ублажат емоционалните симптоми поврзани со хронични болести како депресија и анксиозност.

Автор: Кате К.

No comments:

Post a Comment