Tuesday, December 12, 2017

Туристите се тркалаат по патеката на канабисот во Мароко

Тоа не може да се прикаже во официјалните туристички брошури на Мароко, но канабисот привлекува илјадници посетители годишно во северно-африканската земја. Во хотелскиот бар во северниот регион Кетама, германскиот турист Беатрикс не направи обид да го скрие зглобот што го тркалаше. 57-годишниот вели дека се заљубил во областа за „квалитетот на хашишот и пријателството на своите жители“

Германски турист во областа Кетама во северниот регион на Мароко
Хасан (Hassan) на возраст од околу 40 години е спортски добитник на златен часовник, рече дека канабисот е „наш главен извор на богатство“. „Климата тука е многу посебна. Ништо не расте овде освен кифот“ - рече тој, користејќи мароканско име за лекот. Северно Мароко е клучен производствен центар на хашиш за извоз во Европа, но исто така се гледа и сообраќајот во другата насока - прилив на европски посетители кои се движат да ги тестираат локалните задоволства. Додека мароканскиот закон забранува продажба и потрошувачка на дрога, тоа не ги спречува локалните фармери да растат огромни плантажи од билката, обезбедувајќи живот за околу 90.000 домаќинства, според најновите официјални податоци. Пушењето киф е гледано како дел од локалната култура и во голема мера е толерирано од страна на властите. 

Беатрикс (Beatrix) беше меѓу организаторите на фестивалот „Bombola Ganja“ во средината на септември, во суштина вечерен собир на пушачи при хотелски базен. Листовите на канабисот се појавија на постерот на Фејсбук за настанот, заедно со имињата на транс диџеите и повикот за канабис да се легализира за медицински цели. Кетама (Ketama) е домаќин за сместување на илјадници туристи годишно, главно од Европа, но и од други делови од Мароко. „Луѓето ги привлекуваат планините, пешачењето, климата“ - рече гостинскиот директор Абделхамид (Abdelhamid).

Пределот исто така познат е по својот канабис од 1960-тите, кога стана популарен кај хипиците кои бараат „висок живот“. Подоцна се здоби со репутација на беззаконие, а кон крајот на 90-тите години водичите ги советуваа туристите целосно да го избегнуваат регионот. „Туризмот забележа голем пад“ - истакнува локалниот активист Мохамед Абаут (Mohamed Aabbout), додавајќи дека за тоа „делумно е виновно“ продолжувањето на киф културата во другите градови во северниот дел на Мароко.

Пред дваесет години, туристите беа главно млади Шпанци кои доаѓаа да пушат“ - рече еден локален тур-оператор. „Сега, непушачите исто така доаѓаат заради синилото на градот, високо ценето од кинеските туристи“ - додава тој. Познат по своите впечатливи сини куќи, градот е исто така главниот урбан центар на регионот познат по производството на канабис. Дилерите и нелиценцираните водичи им пристапуваат на туристите да понудат хашиш или турнеја на фармите за да ги запознаат производителите на киф (kifficulteurs) - локалните производители на канабис. 

Хотелските куќи во градот Чефчауен (Chefchaouen) нудат слични услуги за околу 18 долари, иако тие внимаваат да не го споменуваат тоа во нивните брошури. На терасата на стратешко лоцираното кафуле, дилерот Мохамед им пристапил на потенцијалните купувачи, покажувајќи им големс пелета од хаш и нудејќи „посета на терен“ за да видат како се обработува канабисот. Откако собрал група туристи, ги одвел во соседното село. Постојано во поле, со насади на канабис што ги покриваат падините, тој ги посочил сортите. „Тука го имате мексиканското растение, авганистанецот и белдијата (арапски за домашни)“ - рече тој. 

Хашишот е форма на екстракт од канабис - безопасен лек!
Повеќето земјоделци во областа увезуваат семиња со цел да обезбедат поголема и поразноврсна жетва, рече тој. Во близина, група француски туристи ја преминале плантажата со друг водич. Двете групи се сретнаа пред скромна зграда каде еден фармер прилепуваше контејнер полн со исечоци од канабис, собирајќи ги распрашените ситни смолести зрнца во кофа. Еден од нив рече дека само што купил пакет од билката во вредност од 230 долари.  Фармерот ја зеде кофата во неговата работилница и се врати неколку минути подоцна со готовиот производ - блок хашиш. „Тука пушите каде што сакате, освен пред полициската станица“ - заклучува Мохамед.

Автор: К. К.
Извор: Khmertimeskh


No comments:

Post a Comment