Tuesday, December 19, 2017

Канаѓаните консумирале канабис во вредност од 5-6 милијарди долари во 2015 - студија

Користејќи ги постоечките извори на податоци, студијата проценува дека во 2015 година имало 4.9 милиони медицински и рекреативни корисници на канабис на возраст од 15 години и постари

Канаѓаните потрошиле канабис во вредност од околу 5 до 6 милијарди долари во 2015 година, покажа студија спроведена од страна на Statistics Canada во понеделникот, како предвесник на легализацијата на рекреативната употреба на билката следната година. Според податоците од истражувањето, студијата проценува дека има 4.9 милиони медицински и рекреативни корисници на канабис на возраст од 15 години и постари во 2015 година. Медицинската марихуана е веќе легална во Канада, а земјата планира да дозволи рекреативен канабис на федерално ниво до јули 2018 година. Студијата проценува дека Канаѓаните користеле 697,5 тони канабис во 2015 година.


Користејќи ценовен опсег од 7,14 до 8,84 долари за грам, што ја става вредноста на продажбата на марихуана на 5 милијарди долари и нагоре. Тоа ќе го направи пазарот на канабис за една половина до две третини од големината нa пазарната вредност на пивото од 9,2 милијарди долари, се вели во студијата, иако таа истакна дека постои „значителна неизвесност“ околу нивото на потрошувачка на канабис поради методолошки потешкотии и поради тоа што недостасуваат информации. Консултантската фирма Deloitte проценува дека продажбата на рекреативната марихуана може да достигне до 8,7 милијарди долари годишно, откако ќе биде легализирана. Студијата исто така покажа дека демографските податоци за употребата на марихуаната се сменија во последниве децении.


Додека канабисот главно се користел од младите луѓе во 1960-тите и 1970-тите години, две третини од корисниците биле на возраст над 25 години до 2015 година. Студијата е дел од напорите на Statistics Canada за мерење на економските и социјалните влијанија на легализираниот канабис. Агенцијата соопшти дека минатиот месец ќе почне инкорпорирањето на потрошувачката на марихуана и проценките на трошоците во бројки за економскиот раст во ноември 2019 година. Провинциите и федералната влада минатата недела постигнаа договор за тоа како да се поделат околу 400 милиони долари годишни даночни приходи од продажбата на канабис за првите две години.


А, што прави Република Македонија? Апси млади луѓе со цел да им ги уништи животите, ги пика да скапуваат по затвори за некое стебленце со кое сакале некому да му спасат живот... Браво Македонијо! Бог ќе те казни ако во 2018 не се променат законите и не се ослободи билкава која никому не може да му наштети! Задолжителна отштета за сите кои се казнувани заради канабис! АЛО!!!

Автор: MoniQue Konopova
Извор: EWN

No comments:

Post a Comment