Saturday, December 9, 2017

„THC-O-acetate“ - овој канабиноид е 300% попотентен од THC

Можеби сте слушнале за THC-A-Crystalline - најјакиот хашиш со 99.99% THC, најпотентниот канабис производ? Но, постои нешто уште појако. THC-O-acetate е канабиноид за којшто се смета дека е два до три пати појак од THC. Книгата на Мајкл Старкс (Michael Starks) „Хемијата на марихуаната: генетика, обработка, потентност“ (Marijuana Chemistry: Genetics, Processing, Potency) дури го опишува THC-O-acetate како 300% појак од THC

Според „Алхемијата на канабисот: Уметноста намодерното правење хашиш“ (Cannabis Alchemy: Art of Modern Hash Making),  THC-O-ацетатот екафеаво масломкоешто е растворливо во нафтен етер, како и етанол. Доналд Купер (Donald Cooper) од Американската Агенција за справување со дроги (Drug Enforcement Agency) истакна дека администрацијата најпрво наиде на овој канабиноид во текот на 1978 година во Џексонвил, Флорида. И очигледно, тоа беше направено од ТХЦ. „Во овој случај, концентриран екстракт од канабис бил добиен со Soxhlet екстракција“ - се вели во извештајот напишан од Купер. „Екстрактот беше ацетилиран со ацетниот анхидрид, а во последниот чекор, вишокот на ацетат е отстранет со дестилација“.

Уште од тој наод, лабораториите на ДЕА допрва треба да се сретнат со друг примерок од ТХЦ-О-ацетат, иако имаше разговори за класифицирање како контролирана супстанца. Владата одлучи да не продолжи, бидејќи инцидентот беше изолиран. Сличен случај дојде и во 1995 година во Велика Британија. Како што се испоставува, еден човек ја користел книгата на D. Gold за да ги формулира сопствените екстракти на THC-O-ацетат. Полицијата го уапсила човекот и THC-О-ацетат екстрактите и оттогаш било одлучено да биде дрога од класа А. Новозеландската полиција, исто така, наводно наиде на THC-О-ацетат истата година.

Кои се ефектите на ТХЦ-О-ацетат?

Помеѓу 1949 и 1975 година, американските армиски хемиски култури, како дел од експериментите на Едџовуд Арсенал (Edgewood Arsenal), го испитуваа THC-O-ацетатот како потенцијално не-смртоносно средство за онеспособување. По тестирањето на кучиња, истражувачите откриле дека има два пати поголема способност да ја наруши координацијата на мускулите од ТХЦ, формално познат како „делта-9 ТХЦ“. Што се однесува до луѓето, Купер вели дека ефектите се многу психоделични и подуховни отколку обичната трева. Мал недостаток на THC-O-acetat е тоа што ефектите се чувствуваат по 30 минути, а од џоинтот веднаш.

Дали ТХЦ-О-ацетат е легален и каде можете да го најдете?

Во текот на 1986 година, Сојузниот аналоген акт (Federal Analogue Act) направил хемикалија слична на супстанца слична на таа од Прилог 1 или Прилог 2, незаконска на федерално ниво. Сепак, тешко е да се каже дали тоа се однесува на THC-O-ацетатот, односно дека истражувањето за тоа е толку ограничено. Оваа супстанца и нејзините ефекти и употреби сè уште се во фаза на испитување.

Автор: MoniQue Konopova
Извор: HERB

No comments:

Post a Comment