Thursday, December 7, 2017

ЦБД го убива стравот од јавно говорење и социјалната анксиозност

Искусните корисници на канабис, доволно е да сролаат еден сатива џоинт пред да имаат јавен настап, но за оние кои се почетници и се плашат од тоа каков ефект ќе има врз нив џоинтот пред да држат говор, постои многу едноставно решение

Зборувај јасно и гласно без влакна на јазикот ;)
За канабисот одамна се знае дека ги смирува нервите и ослободува од стрес и кога си расеан помага полесно да се фокусираш. Истражувачите веруваат дека дури една мала доза на ЦБД значително го намалува стравот од јавно говорење. Канабидиолот ЦБД - канабиноид од марихуаната - исто како и ТХЦ, но без психоактивни својства третставува природен „антидотум“ на ефектот на ТХЦ и неопходен е особено кога се третираат нарушувања во мозочните сигнали, како разни видови на епилепсија. 

Snoop GOD :)
Значи, внесот само на ЦБД (без ТХЦ) нема да те напуши, но треба да се има исто така на ум дека сите канабиноидиеден без друг не можат да го дадат максимумот од својот лековит потенцијал на корисникот, затоа што дејствуваат синергично. Благодарение на неговата непсихоактивна природа, а со тоа и огромен комерцијален потенцијал, ЦБД станува најпопуларната природна лековита состојка од марихуаната меѓу законодавците, истражувачите, пациентите, како и неинформираните лица. Иако истражувањата за овој канабиноид се започнати неодамна, напредуваат многу брзо. Ова не треба да нè зачудува, затоа што екстрактите во кои донимира ЦБД се заслужни за тоа многу аутистични деца, соразлични ментални попреченостии пречки во говорот (говорни маани) - да проговорат за прв пат во својот живот!


Rihanna
Пред повеќе години, спроведено било едно истражување кое ги погледнало последиците на ЦБД врз првиот третман на пациенти со социјална фобија. Истражувањето не добило многу внимание, најверојатно бидејќи било извршено во 2011 година пред Колорадо и Вашингтон да станат првите сојузни држави кои ја легализирале рекреативната марихуана во 2012 година. Која и да е причината, ова истражување заслужува втора шанса. Истражувањата од повеќе Бразилски универзитети, меѓу кои Универзитетот во Сао Пауло, Државниот институт за транслациона медицина и Универзитетот во Јужна Санта Катарина соработувале на ова истражување кое ги тестирало ефектите на ЦБД врз пациенти со социјално-анксиозно пореметување, кои поминале симулација на тест на јавно говорење. Да нагласиме дека овие пациени никогаш претходно не биле третирани на никаков начин за нивната социјална фобија.


Tommy Chong
Истражувачите откриле дека „Треманот со ЦБД значително ја намалило анксиозноста, когнитивното оштетување и неудобноста и непријатноста што ја чувствувале за време на нивниот говорен настап и значително ја намалило небулозата во предвидениот говор“. Со други зборови, ЦБД значително им го намалило стравот од јавен говор. Истражувањето исто така потврди дека ова не било плацебо ефект, затоа што имало и контролна група. „Плацебо групата покажала повисока анксиозност, когнитивно оштетуваwе, неудобност и големо ниво на збунетост во споредба со контролната група“ - велат истражувачите. За секој што има страв од јавно говорење, а кој има среќа да биде благословен на тој начин да живее во држава каде канабисот е легален, може без никаков проблем да му погледне во очи на својот страв. Овие откритија го променуваат текот на играта. Често, ЦБД има различен легален статус во споредба со целата билка канабис и во некои сојузни американски држави како Алабама, имаат одобрено клинички проби со ЦБД додека истовремено одржуваат строга дистанца против растението кога вклучува психоактивна супстанца. Онаму каде што е легален, ЦБД се продава во разни форми, падури и во капсула и/или пилула. 


Засега, како што е заклучено од ова истражување - „Овие прелиминарни резултати укажуваат дека една доза на ЦБД ја намалува анксиозноста зајакнувајќи ги ефектите провоцирани од симулацијата во тестот за јавно говорење кај пациенти со социјална анксиозност, потврдувајќи дека овој канабиноид го спречува стравот од говор во јавност“. Па, наредниот пат кога треба да зборуваш пред група (непознати) луѓе, дури и да немате трема не заборавајте да пробате прво да си ги средите мислите во главата со канабис, па потоа да дозволите говорот сам да си тече од вашата душа, прекувашата уста. Добра медитациска техника е додека пушите џоинт да си замислувате како вдишувате позитивна енергија, а како со секое издишување се ослободувате од наталожената негативна енергија во вашиот систем, стравот и тремата... Inhale the good shit - exhale the bullshit!

Извор: HERB

No comments:

Post a Comment