Saturday, August 4, 2018

„Ако не можам да му дадам канабис на мојот син, тој ќе ослепи“ – изјави мајка од Фолкстоун

Очајна мајка на 14-годишно момче кое е на прагот да го изгуби својот вид, јавно апелира канабисот да биде легализиран за медицинска употреба. На Сем Кларк (Sam Clark) од Фолкстон, му беше дијагностициран ретинитис пигментоза - ретко, генетско нарушување, кое вклучува распаѓање и губење на клетките во мрежницата


Мајката Кетрин Скот и болниот син Сем Кларк
Иако тинејџерот е регистриран слеп, тој сè уште може да го види еквивалентот на оние со нормална визија гледајќи низ две тенки, темни сламки. Мама Кетрин Скот (Catherine Scott), 37, вели дека лековитиот канабис е единствениот третман што ќе спречи нејзиниот син целосно да не ослепи. Мајката рече: „Ни беше кажано дека кога Сем ќе помине низ пубертет, целосно ќе ги изгуби очите. Тој сега има помалку од три степени на својот вид и ја изгуби својата централна визија во едното око. Тоа е како да гледа низ две тенки, темни сламки. За него е како да гледа низ две тенки, темни сламки на дневна светлина. Му треба помош за да го помине патот и му треба помош да стигне насекаде“.

На Сем итно му треба канабис!
14-годишникот, во моментов е во редовно образование и присуствува во училиштето The Charles Dickens School во Бродстерс, каде што е во можност да присуствува на нормални часови со своите пријатели. Мис Скот продолжи: „Децата кои ја имаат неговата состојба, можат да ги видат сите работи што нивните пријатели можат да ги направат. Како што стареат, тие гледаат дека нивните пријатели учат да возат и да прават работи што сите ги прават, но тие не можат. Ова е најтешко за него. Тој ги гледа неговите пријатели како правилно играат фудбал и возат велосипед. Најлошото за него е што знае дека никогаш нема да може да вози. Тој оди на часови со своите другари, но ако му дојде премногу, има каде може да оди. Морам да ставам канабис во системот на мојот син СЕГА. Тој е прилично нормален како и сите други, но едноставно не може многу убаво да гледа“ - додава таа.


Сподели го текстов за да им помогнеме на ваквиве деца!
Иако лекарите ѝ рекле на г-ѓа Скот дека моментално нема докази за третман со канабисот, Владата оттогаш бараше преглед за медицинската употреба на лекот. Доаѓа исто како што Министерството за внатрешни работи неодамна додели лиценца за Алфи Дингли (Alfie Dingley) на возраст од шест и Били Колдвел (Billy Caldwell) - 12, за користење на лекот за лекување на нивната епилепсија. Иако нема официјален лек за состојбата на 14-годишниот Сем, истражувањата спроведени во 2014 година покажале дека канабисот е потенцијално корисен за одложување на губењето на видот за страдалниците. Во студијата, синтетички канабис беше даден на две групи на стаорци со состојбата, при што стаорците со оглед на третманот имале 40% повеќе фоторецептори во очите, отколку нетретираните стаорци.

КАНАБИСОТ Е ЛЕК!
Госпоѓа Скот продолжи: „Ги презентирав сите мои истражувања на лекарите и имаше десет дена молчење. Кога се вратија, рекоа дека го разгледуваат третманот со канабис, но и дека нема докази дека ќе работи во ова време. Неговиот следен состанок е во март 2019 година, но тој би можел да го загуби својот вид до тогаш. Морам да внесам канабис во системот на мојот син сега за да ја спречам загубата на видот“ - вели очајната мајка. По неколкугодишно истражување, 37-годишната мајка, сега покренала петиција до Министерството за внатрешни работи за да се обиде да добие помош за нејзиниот син. Таа рече: „Кога Сем беше дијагностициран, почнав да го пребарувам интернетот. Зборував со бројни луѓе кои со канабисот го подобриле својот вид и сакам да го сторам истото за мојот син пред да ослепи. Отсекогаш сме биле исплашени. Но, неговиот вид се сведува на минимум сега и му треба она што го има“ - заклучува решителната жена.

Портпаролот на Министерството за внатрешни работи изјави: „Ние целосно сочувствуваме со семејствата кои се соочуваат со очајни ситуации додека се обидуваат да најдат третман. Затоа Владата презема акција, создавајќи експертска комисија која ќе ги советува министрите за сите барања за лиценца за пропишување на медицински производи поврзани со канабис во исклучителни случаи каде што постои неизвесна клиничка потреба. Семејствата треба да разговараат со своите лекари за опциите за лекување и во случај на рецепт за канабис, овие доктори треба да ја водат апликацијата до експертската комисија“.


ИНТЕРЕСНО: 


Автор: Кате К.
Уредник: MoniQue Konopova
Извор: Kentlive.news

No comments:

Post a Comment