Thursday, August 30, 2018

Научниците пробуваат да разберат како компонентите од канабисот може да се борат против психоза

Најновите сознанија ја нагласуваат сложеноста на коктелот на состојки пронајдени во билката марихуана, во време кога законите на канабисот стануваат либерализирани во многу земји ширум светов. Британските научници открија како неинтрузивната компонента од канабисот делува во клучните области на мозокот за да ја намали абнормалната активност кај пациенти со ризик од психоза, што укажува на тоа дека состојката може да стане нов природен антипсихотичен лек


Активната состојка од канабисот наречена Канабидиол или ЦБД се чини дека има спротивен ефект на неодамнешната заблуда дека редовната употреба на канабисот може да го зголеми ризокот од појава на психоза. Всушност редовната употреба на канабис ја поттикнува неврогенезата, ги подобрува мозочните перформанси, а исто така ја подобрува психо-физичката состојба кај децата од аутистичен спектар. ЦБД е истото соединение од канабисот кое исто така покажало бенефит кај педијатриската епилепсија. Новата студија на King's College London открила дека ЦБД се чинело дека се спротивставува на ефектите на Тетрахидроканабинолот или ТХЦ, супстанцијата од канабисот што дава возвишено чувство, го лекува ракот, но исто така помага кај Алцхајмерот. Всушност овие две состојки заедно со останатите компоненти од растението делуваат синергично, меѓусебно правејќи си пат во дејствувањето преку нашите природно вродено вградени ендоканабиноидни рецептори.


Со скенирање на мозокот на 33 млади луѓе кои доживеале вознемирувачки психотични симптоми, но не биле дијагностицирани со целосно развиена психоза, д-р Сагник Бхатачарја (Sagnik Bhattacharyya) и неговите колеги покажаа дека давањето на ЦБД капсули ја намалува абнормалната активност во стриатумот, медијалниот временски кортекс и средниот мозок. Абнормалностите во сите три од овие области на мозокот се поврзани со појавата на психотични нарушувања како што е шизофренија. Најактуелните синтетички анти-психотични лекови се насочени кон допаминскиот хемиски сигнален систем во мозокот, додека ЦБД работи на поинаков начин. Значително е дека соединението е многу добро толерирано од страна на организмот, избегнувајќи ги несаканите опасни ефекти поврзани со постоечките фармацевтски анти-психотици, како што се зголемување на телесната тежина и други метаболни проблеми поврзани со нив. 


Една од причините зошто CBD е возбудлив е поради тоа што е многу добро толериран во споредба со другите анти-психотици што ги имаме. Постои итна потреба за безбеден третман за младите луѓе изложени на ризик од психоза“ - рече д-р Бхатачарја од Кралскиот колеџ, како заклучот на студијата насловенаВлијание на Канабидиолот на симптомите, откривање и неврофизиолошки абнормалности кај клиничките пациенти со висок ризик за психоза: Плацебо контролирана студија“. Институтот за психијатрија, психологија и невронаука на Кралскиот колеџ сега планира клиничко испитување врз 300 пациенти за да го тестира вистинскиот потенцијал на ЦБД како третман. Се очекува пријавувањето во студијата да започне на почетокот на 2019 година. Истиот научник доста го истражува десјтвото на ЦБД врз психозата, па вклучен е и во неодамнешната студија која го истражуваПотенцијалот за третман со Канабидиол за корисниците на канабис со неодамнешна појава на психоза“, како и новото истражување за „Канабидиолот како третман во различни фази на психоза - ефикасност и механизми“.Новинар, Уредник и Претседател: MoniQue Konopova
Извор: Reuters

No comments:

Post a Comment