Saturday, August 18, 2018

Медицинската марихуана лекува и спречува пневмонија и други респираторни инфекции

Секој може да развие пневмонија, а тоа е честа респираторна инфекција. Грипот е честа причина за пневмонија, но има многу други причини што би можеле да доведат до оваа состојба. Децата, старите луѓе и пациентите со хронични болести како што се астма и хронично опструктивно пулмонално заболување имаат поголем ризик за развој на пневмонија. Нејзините симптоми ќе направат да се чувствувате мизерно. За среќа, меѓу другите третмани, постои медицинска марихуана за да помогне кај пневмонија во ублажувањето на некои од симптомите што ги предизвикува оваа инфекција, но и за поелсно лекување на самата болест

Болодробно консумирање канабис за полесно искашлување

Што е пневмонија? Пневмонијата е вид на вообичаена инфекција на белите дробови која предизвикува воспаление. Често се развива кај оние кои имаат грип, но бактериите, габите и другите вируси можат исто така да предизвикаат пневмонија. Симптомите на пневмонија можат да варираат од благи до тешки. Причината што ја предизвикала пневмонијата, како и сериозноста на симптомите целокупното здравје и возраста, ќе го диктираат вашиот третман, но канабисот секогаш може да помогне, особено со вапоризирање. Типично, здрава индивидуа ќе се опорави од состојбата во рок од една до три недели. Сепак, пневмонијата може да биде опасна по живот. Миењето на рацете и добивањето на вакцината против пневмококната пневмонија, ако сте на висок ризик, исто така може да помогне во спречување на оваа болест.Како може да се развие пневмонија?

· При вдишување одредени бактерии во белите дробови од грлото и носот - ова може да се случи за време на спиење;
· По вдишување на инфицирани честички од воздухот;
· По или за време на настинка, грип или друга вирусна инфекција на горниот респираторен систем;
· Како компликација од друга вирусна болест, како сипаници;
· Вдишување големи количини на гастрични стомачни сокови, храна или повраќаница. Оваа состојба може да се појави кога имате мозочен удар, напади или друга здравствена состојба која влијае врз вашата способност за проголтување.


Дури и ако сте здрави, грлото и носот сѐ уште може да содржат вируси или бактерии што предизвикуваат пневмонија. Кога овие организми ќе стигнат до белите дробови, може да се развие пневмонија, бидејќи вашите бели дробови се подложни на инфекција. Имате поголем ризик од појава на пневмонија ако:
· Имате друг тип на здравствена состојба, особено болест на белите дробови како што е астма или хронично опструктивно пулмонално заболување (Chronic obstructive pulmonary disease - COPD);
· Пушите тутун;
· Сте постари од 65 години или помали од една година;
· Пиете многу алкохол;
· Имате нарушен имунолошки систем;
· Земате инхибитор со протонска пумпа како Protonix или Prilosec за да се намали стомачната киселина;
· Неодамна сте имале грип или настинка.


Видови на пневмонија     

Главните видови на пневмонија се класифицираат според:
·         Причина за инфекција;
·         Каде инфекцијата е пренесена;
·         Како сте ја стекнале инфекцијата.


Видови по организам

Бактериите што ја предизвикуваат инфекцијата, исто така, можат да ја класификуваат пневмонијата:

· Вирусна пневмонија: Респираторните вируси се чести причини за пневмонија, особено кај постарите лица и децата. Тие генерално не се толку сериозни како другите видови и не траат долго. Вирусна пневмонија може да се шири преку кашлица или кивање;
· Бактериска пневмонија: Еден вид бактерии наречени Streptococcus pneumoniae е најчеста причина за бактериска пневмонија. Други видови бактерии, како што се Legionella pneumophila и Chlamydia pneumoniae, исто така може да предизвикаат бактериска пневмонија. Како вирусна пневмонија, бактериската пневмонија може да се прошири и на други лица преку кашлање и кивање;
· Габична пневмонија: измет од птици и габи во почвата може да предизвикаат пневмонија кај лица кои вдишуваат многу од овие микроорганизми, како и оние со ослабен имунолошки систем или хронични заболувања. Pneumocystis jiroveci пневмонија е еден вид габична пневмонија. Таа влијае на лицата кои имаат ослабен имунолошки систем, како оние со СИДА. Понекогаш, се појавува како прв симптом на СИДА. Овој тип не се шири од човек на човек;
· Микоплазмна пневмонија: Овие не се бактерии или вируси, но тие имаат карактеристики на двете. Микоплазмите обично предизвикуваат благи случаи на пневмонија, обично кај млади и постари деца.


Видови по локација

Можете исто така да ја класифицирате пневмонијата врз основа на тоа каде сте ја стекнале:

· Пневмонија стекната во заедницата: овој тип на пневмонија е надвор од институционална или медицинска поставеност;
· Пневмонија стекната од болница: „HAP“ е бактериска пневмонија која може да ја стекнете кога престојувате во болница. Таа е потешка од другите видови, бидејќи често вклучува бактерии отпорни на антибиотици.


Видови како сте ја стекнале

Можете исто така да ја класифицирате пневмонијата врз основа на тоа како сте ја стекнале.

· Инхалатор-асоцирана пневмонија: „VAP“ е вид на пневмонија што ја добивате од користење на Инхалатор;
· Аспирационата пневмонија: се јавува кога преку пијалокот, храната или плунката вдишувате бактерии во вашите бели дробови.

Историја на пневмонијата

Претходно била наречена „Зимска треска“, пневмонијата датира уште пред долго време. Околу 460 п.н.е., грчкиот лекар Хипократ прв ги опишал симптомите на пневмонијата. Иако во текот на историјата имало многу имиња, луѓето честопати го идентификувале како тип на болест. Во 1875, Едвин Клебс (Edwin Klebs), германски патолог, користел микроскоп за прв пат да ги разгледува пневмониските бактерии. Алберт Френкел (Albert Frankel) и Карл Фридландер (Carl Friedlander) идентификуваа неколку заеднички бактериски причини за состојбата во 1880-тите. Во 1930-тите и 1940-тите години, методите на третман за пневмонија вклучувале терапија со сулфонамид (sulfonamide) и антибиотикот Пеницилин. Денес, иако стапките на морталитет од пневмонија се намалија за скоро 4 проценти годишно од 1999 година, сепак ова и натаму е значајно светско прашање.


Симптоми на пневмонија

Како што рековме, симптомите на пневмонија може да се движат од благи до тешки и зависат од вашето здравје, возраст, психичката состојба и бактериите што ја предизвикале инфекцијата. Со благи случаи на пневмонија, симптомите се слични на оние на грипот или на настинка, освен ако тие траат подолг период.


Знаците на пневмонија може да вклучуваат:

Доенчињата и новороденчиња може да не покажуваат знаци на пневмонија, или може да имаат треска, повраќање, кашлица или да изгледаат уморни или немирни без енергија. Тие исто така може да имаат потешкотии во јадењето и дишењето.

· Болка во градите при кашлање или дишење;
· Промени во менталната свест или конфузија кај возрасни лица постари од 65 години;
· Треска, тресење, потење;
· Искашлување флегма;
· Дијареа, гадење или повраќање;
· Се чувствува слабост или замор;
· Проблеми со дишењето;
· Пониска телесна температура од нормалното.


Последици од пневмонија

Некои лица со пневмонија, дури и со третман, а особено оние со висок ризик, може да имаат компликации како што се:

· Тешкотии со дишењето: Со тешка пневмонија или ако имате хронична болест на белите дробови, имате потешкотии да добиете доволно кислород кога ќе дишете. Можеби ќе биде потребна хоспитализација и инхалатор за да ви помогне да дишите додека не ги залечите вашите бели дробови;
· Белодробен апсцес: Ако гној се формира во белодробната празнина, може да предизвика апсцес. Антибиотиците обично ги третираат апсцесите. Меѓутоа, во некои случаи, потребни се други третмани, вклучувајќи и дренажа со долга игла или цевка вметната во апсцес за да се извлече гнојот;
· Бактериемија или бактерии во крвотокот: Бактериите од белите дробови влегуваат во крвта, ширејќи ја инфекцијата на другите органи, што може да предизвика откажување на органите;
· Плеврален излив: Во оваа состојба, течноста се гради помеѓу слоевите ткива на белите дробови и градниот кош.


Ментални последици

Кај пациентите со пневмонија се скоро двојно поголеми шансите да завршат со депресија или друг проблем со менталното здравје, пишува во здравствениот систем на Универзитетот во Мишиген. Пневмонијата не е само опасна по живот - исто така е причина за менување на животот кај некои луѓе. За некои луѓе, нивниот намален квалитет на живот и значителни барања за хронична нега се многу слични на ефектите на срцевите заболувања. Проблемите со психата може да бидат толку екстензивни што можат да резултираат со приеми и нега во старечки домови кај постарите лица. Според заедничките истражувања од Медицинскиот факултет на Универзитетот во Вашингтон и Универзитетот во Мишиген, пациентите кои примале третман за пневмонија - вклучувајќи ги и оние на кои не им била потребна критична нега и оние кои барале хоспитализација дури еднаш во девет години - било повеќе од два пати поверојатно да се развијат нови когнитивни проблеми.


Статистика на пневмонија
Проценки од страна на Американското торакално здружение:

· Околу 1 милион возрасни американци секоја година се хоспитализирани со пневмонија, а околу 50.000 од нив умираат од оваа болест;
· Децата под 5 години сочинуваат 120 милиони случаи на пневмонија секоја година;
· Повеќе од 10 проценти од овие случаи се претвораат во тешки случаи;
· Пневмонијата е главната причина за смртта кај деца под 5 години во светот и изнесува 15 проценти од сите жртви на деца под 5 години.


Тековни третмани достапни за пневмонија и нивните несакани ефекти

Третирањето на пневмонија вклучува спречување на компликации и лекување на инфекцијата. Ако сте сериозно болни, може да побарате хоспитализација. Ако имате пневмонија стекната во заедницата, обично може да примате лекови и третман дома.


Спречување на пневмонија
Може да преземете разни чекори за спречување на развојот на пневмонија, како што се:

· Избегнувајте ги другите со инфекции поврзани со ризик за развој на пневмонија;
· Престанете да пушите тутун или започнете да пушите марихуана наместо тутун;
· Останете подалеку од поединци кои имаат грип, настинка или друга инфекција на респираторниот тракт;
· Мијте ги рацете често за да ги спречите бактериите и вирусите да се шират и да доведат до пневмонија;
· Примете вакцини од сипаници, ако веќе не сте вакцинирани и да се избегнуваат поединци кои ги имаат овие болести.


Вакцинации

Децата примаат рутинска пневмококна конјугирана вакцина. Луѓето на возраст од 65 години или постари, како и оние со хронични респираторни состојби, треба да добијат и пневмококна снимка. Иако оваа вакцина не може да ја спречи пневмонијата, таа може да спречи сериозни компликации поврзани со пневмонијата како бактериемија или септикемија - инфекција која се шири низ телото. Специфичните третмани зависат од видот и сериозноста на пневмонијата, вашата возраст и целокупното здравје.


Заеднички третмани

·         Антибиотици: Антибиотиците помагаат во лекувањето на бактериска пневмонија. Тоа може да потрае некое време за вашиот лекар да го идентификува типот на пневмонија што го имате и да го пронајдете антибиотикот за најдобро да се лекувате. Затоа, можеби ќе треба да земете многу различни антибиотици првично, за вашиот лекар да ви го препише вистинскиот за вас. Несакани ефекти може да вклучуваат повраќање, дијареа и алергиски реакции;
·      Олеснувачи за болка и редуктори на треска: Овие лекови можат да помогнат со непријатност и треска. Некои примери вклучуваат ацетаминофен (Tylenol), ибупрофен (Motrin IB, Advil) и аспирин. Несакани ефекти може да вклучуваат болки во стомакот, губење на апетит, чешање и гадење;
·         Лекови за кашлица: Лековите за лекување на кашлица не можат да ја намалат кашлицата предизвикана од пневмонија. Несакани ефекти може да вклучуваат заматен вид, гадење, повраќање и конфузија.


Каков тип на несакани ефекти и симптоми на пневмонијата можат да се третираат со медицинската марихуана? 

Медицинскиот канабис, исто така, помага при воспаление на малите воздушни кеси во белите дробови, што е чест симптом на пневмонија. Медицински канабис кај пневмонија може да помогне во ублажување на одредени симптоми како што се:
·         Кашлица која може да предизвика флегма;
·         Болка во градите при дишење или кашлање;
·         Замор;
·         Дијареа, гадење или повраќање;
·         Анксиозност;
·         Депресија.

Најдобри видови на марихуана за употреба за симптоми на пневмонија и несакани ефекти

Видовите на марихуаната кои се со ниско ТХЦ и високо ЦБД се корисни за пациентите кои бараат анти-анксиозно, антиинфламаторно и лек против болки. Добри видови марихуана за третирење на пневмонија вклучуваат:
  • Cannatonic (hybrid)
  • ACDC (Sativa-dominant)
  • Avi-Dekel (Indica-dominant)
  • Great White Shark (Sativa-dominant)
  • Harlequin (Sativa-dominant)
  • Charlotte’s Web (Sativa-dominant)
  • Rafael (Sativa-dominant)
  • Blue Blood (Indica-dominant)
  • Sour Tsunami (Sativa-dominant)

Најдобри методи на третман со марихуана при несакани ефекти и симптоми кај пневмонија

Ако имате проблеми со белите дробови, не смеете да пушите тутун, можете да пушите само канабис, но најдобро е да го вапоризирате за полесно искашлување. Канабисот не само што ќе ги олесни симптомите на болеста, туку ќе помогне и во искоренувањето на истата. Ваше најдобро решение е да се направи масло од канабис од хибриден вид. Ставајте капка (не повеќе од пола до зрно ориз) од маслото на парче леб (треба да го проголтате) два пати дневно за да започнете и да се зголемува по потреба.

Другите канабис третмани вклучуваат:

·         Испарувачи;
·         Пијалоци;
·         Супозитории.

Нека лекарите упатени во марихуана или активистите како нас од здруженијата ви помогнат полесно да дојдете до марихуана за да ги ублажите вашите симтоми на пневмонија. Квалификуваните лекари кои можат да препишат користење на медицинска марихуана ви овозможуваат да започнете со користење на медицинска марихуана за олеснување на симптомите. Затоа потребно е прво да се преселите од Македонија и да станете медицински пациент во која било држава која ја дозволува марихуаната за медицински цели или пак поактивно да се вклучите во борбата за ослободување на конопот кај нас, со што за почеток ќе го споделите овој текст по социјалните мрежи.


ЧИТАЈ ПОВЕЌЕ:

Органски здрав блант сролан од цветни листови од роза

Новинар: Кристина Т.
Уредник: MoniQue Konopova
Извор: Marijuanadoctors

No comments:

Post a Comment