Saturday, August 25, 2018

Девојче кое користи медицински канабис за лекување на епи-напади бара прием во училиште

Санта Роса, девојче која користи медицински канабис за лекување на напади бара прием во училиштето во долината на Ринкон. Како и другите деца на нејзина возраст, 5 годишното девојченце со плетенки знае да изброи до 20. Исто така ги знае повеќето букви. „ЦБД е повеќе за одржување на состојбата. Тоа што делува како спас од нападите е всушност THC-то. Ги прекинува нападите во рок од три минути и тоа е многу големо олеснување за нас“ - вели нејзината мајка

Брук со нејзината мајка Џана
Но, Брук (Brooke Adams) беше дијагностицирана пред нејзиниот прв роденден со Драветов синдром, редок вид на епилепсија која предизвикува чести и долги напади. „Првиот напад се случил во првите неколку месеци од нејзиниот живот“ - вели мајка ѝ Џана Адамс (Jana Adams). „Често го посетуваше ургентниот центар во првите неколку години од нејзиниот живот. Тоа ѝ е во гените, никогаш нема да престане“ - додаде таа. Откако се обиделе со неколку фармацевтски лекови кои не ги спречиле нападите, Адамс рече дека се префрлиле на дневни дози од канабидиол, активна состојка од марихуаната позната како ЦБД и масло од канабис за да ги смират нападите на Брук. Поголеми дози од (психо)активната состојка THC лековите се применуваат на нејзините непца кога има напад. „ЦБД е повеќе за одржување на состојбата. Тоа што делува како спас од нападите е всушност THC-то. Ги прекинува нападите во рок од три минути и тоа е многу големо олеснување за нас“ - рече Џана Адамс.


Но, критичното лекување, кое ни помогна да ги намалиме нападите дури до еднаш во неделата, сега ѝ претставува препрека на Брук да се запише во градинка, вели мајката. Универзитетската школа во округот Ринкон, забранува учениците да користат масло од канабис на кампусот, дури и за медицински цели. Окружните функционери нагласуваат неколку државни и федерални правила кои ги забрануваат таквите лекови во рамките на училиштата. Адвокатот на Брук, Џо Роговеј (Joe Rogoway), рече дека правилата се во конфликт со актот на Американците со попреченост и актот на индивидуите со едукациони попречености, кои бараат од јавните училишта да обезбедат услуга и сместување на децата со попречености. Државниот судија има аргументи за одлуката на окружните училишта да му забранат на девојчето да го користи лекот на кампусот, случај кој ги нагласува правните бариери за забрана за користење на медицинска марихуана во училиштата.


Фундаментално, се работи за дозволување на 5 годишното девојче да оди во градинка и да има пристап до лекот од канабис за кој гласачите во Калифорнија рекоа неколку пати дека е соодветен. Федералниот закон вели дека училиштето треба да се прилагоди на нејзините медицински потреби“ - истакна Роговеј. Моментално, државите како Мејн, Њу Џерси и Колорадо направија исклучоци за ученици и студенти чии доктори го одобруваат користењето на медицинската марихуана, дозовлувајки им на родителите или овластени старатели да го администрираат лекот. Сенаторите од Калифорнија, Џери Хил (Jerry Hill), Д-сан Матео (D-San Mateo), промовираа слично законодавство во февруари, претставувајќи право кое би им ја дала опцијата на училиштата да им дозволи на родителите или старателите да применуваат медицинска марихуана на нивните деца. Но, ова право, моментално во Калифорниското собрание би забранило лекот да биде чуван во училиштата. Очајната мајка Џана Адамс рече дека нејзината ќерка нема да биде во полза од предложеното законодавство бидејќи нападите се случуваат периодично и мора веднаш да биде згрижена со маслото од канабис, отколку да чека некоклу минути за да стигне од училиштето во итен случај.


Лекот на Брук - THC тинктура
На Брук ѝ треба некој во училиштето што ќе може да ѝ го применува лекот“ - рече Роговеј.
Универзитетската школа во округот Ринкон ја смести нејзината ќерка пред две години кога таа почна да посетува предучилишна установа. Округот ѝ плати на Брук да оди во предучилишната заедница Хумболт, приватно училиште во Санта Роса кое се согласило да носи со себе лекови од канабис за итни случаи, рече Адамс. Училиштето исто така ѝ обезбеди медицинска сестра која оди на училиште со неа. Но, округот не го направи истото кога Брук се спремаше да се запише во основно училиште порано оваа година, рече Адамс. Напротив, предложија Брук да се школува дома, опција која Адамс верува дека не ги исполнува стандардите во актот за индивидуалците со едукативна попреченост. „Одејќи во училиште, ѝ се овозможува да се социјализира. Неодејќи на училиште, таа не може да си игра со другите и да биде во таа средина која сите деца треба да имаат можност да ја искусат“ - изјавува таа. Кети Мајерс (Cathy Myhers), помошник-надзорник во округот, цитираше неколку прописи кои забранувале на претставниците на училиштата да им дозволат на студентите да користат медицински канабис на кампусот. На пример, според кодексот за здравство и безбедност на Калифорнија, никој не смее да конзумира канабис на 300 метри од училиште, центар за дневна нега или младински центар.


Сојузниот Закон за успех на учениците, бара училиштата да бидат средини во кои нема дрога, рече Мајерс. „Нашата цел е да ги задоволиме потребите на нашите ученици. Се надевам дека ќе добиеме совет за тоа како да ги задоволиме потребите на студентите кои имаат потреба од медицински канабис во кампусот на јавните училишта, без кршење на законите и загрозување на нашата држава и федералното финансирање. Единствената алтернатива за која знам е да им се помогне на студентите со така наречена домашно базирана програма“ - додаде Мајерс. Случајот на Брук е поднесен во Одделот за дефектологија во Калифорнија, Канцеларијата на административни сослушувања на 14-ти Мај. Одделот е одговорен за разрешувања на несогласности помеѓу училишни окрузи и родители со деца со попреченост, според неговата Веб страна. Роговеј рече дека, дводневната јавна расправа ќе им дозволи нему и на адвокатите кои ја претставуваат училишната област да го кажат својот случај за тоа како долината Ринкон треба да продолжи со образованието на Брук.


Новинар: Ангела Т.
Уредник: MoniQue Konopova
Извор: Pressdemocrat
ЧИТАЈ ПОВЕЌЕ:
No comments:

Post a Comment