Tuesday, August 21, 2018

Дознајте како и зошто конопот станал нелегален? Малку историски факти за канабисот

Ако ви кажеме дека постои растение достапно за нас кое може да расте во речиси секоја почва, кое не бара пестициди и сака многу малку одржување за здраво да расте и ова магично растение може да се користи за голем број производи и добра кои ги користиме денес - како органска суровина, но и како лек за болести за кои медицината нема решение - а за жал не го користиме затоа што е нелегално, ќе си помислите во најмала рака: „НЕМА ШАНСИ!“ Тоа растение се вика - КОНОП!

Универзална органска суровина!

Да бидеме појасни, дури и растението кое го знаеме како марихуана е всушност коноп. Најточно, конопот кој е направен од помалку од 3% ТХЦ не се смета за најдобар избор за рекреативно консумирање, но може да има други совршени намени. Единствено конопот кој содржи повеќе од 3% ТХЦ се смета за многу повеќе медицински употреблив, но богат е со ЦБД. Ова е тој тип што го нарекуваат Марихуана или Канабис. Конопот многу личи на марихуаната и е теоретски истото растение. Но, за разлика од марихуаната, конопот не содржи ни приближно блиску до количината на ТХЦ (и другите канабиноиди) доволна за некој да се напуши ако проба да го пуши.


Конопот се користи за производство на многу нешта: алишта, облека, возила, градежен материјал, јажиња, хартија, храна, лекови итн. и порано бил дозволен за одглегување од страна на фармерите од САД. Има уште многу други интересни факти за конопот. Фактот е што конопот е популарен низ 1800-тите години и 1900 и бил неверојатно користен за толку многу причини. Но, до денешен ден сѐ се смени и сега е илегален.... Како ли се случи ова??? Како да го вратиме назад на полињата за да ни го прочистува воздухот и деконтаминира почвата?

Историјата на забраната на канабисот

Во текот на председателството на Херберт Хувер, Андреј Малон стана секретар на богатството и прв инвеститор на ДУ понт. Го назначи неговиот иден законски внук Хари Ј Анслингер на врвот на федералното биро за наркотици и опасни дроги. Тајни средби се случуваа кај овие финансиски тајкуни. Конопот беше прогласен за опасен и опасност за загуба од билиони долари за нивниге претпријатија. За нивната династија да остане на власт конопот мораше да падне, потоа ова ги натера Мексиканците да дојдат до сленг изразот во негативна конотација „марихуана“ и тој се фсадви во свеста на многу млади во САД и целиот свет - и со тоа тревата беше лажно прогласена како нешто лошо. Причината зошто ова растение го смени името е бидејќи сите знаеја дека конопот е добар со цел да биде озлоглазена. Никогаш не би им успеало со забраната на конопот, па затоа решија да користат име за кое на никому не му беше грижа...


Во жолтиот печат сториите со упадливи наслови, се ставани во мејнстрим медиумите за да добијат внимание, иако овие стории не се поткрепени со факти, туку со лаги. Медиумите почнаа да шират лажни информации во „жолтата штампа“ во доцните 1920-ти и 1930-ти. Тие се користени како стории за едноставно креирање на јавното мислење. Многу весници пумпаат стории со нагласување на „хоророт од марихуаната и опасностите од марихуаната“ иако до сега нема ниту еден смртен случај од оваа билка, а безброј оздравени. Оцрнувањата на марихуаната исполнија насловни страници насекаде и така креирањето на негативните коментари започна да завзема своја димензија.
Потоа се појавија филмовите како „Reefer Madness 1936“, „Marihuana: assassin of youth (1935)”, „Marihuana: the devil’s weed 1936“ кои се најпознатите анти-пропагандни филмови дизајнирани од овие индустријалисти, за да креираат непријател од марихуаната (ги закачивме подолу да ги погледнете и да се посмеете). „Reefer Madness“ беше најверојатно еден од најинтересните филмови, така што прикажа човек кој полудува од пушење марихуана и потоа си го убива семејството и поранешната девојка со секира :) Со сите овие филмови, целта беше да се постигне јавна поддршка со финална цел - создавањето на законите против употреба на ова растение да помине со целосно мнозинство без ниеден глас против.


Во 1930-тите работите беа различни од денес. Популацијата не се прашуваше себе си за овие теми многу многу. Немаа алатка како ние денес Интернет за да се рашири така брзо вистинската информација и да сфатат луѓето за работите што навистина се случуваат. Повеќето ги градеа вредностите од мас-медиумите: радио, телевизија и весници. Како резултат на што беше диктирано од главните печати, многу родители ги воспитуваа децата против марихуаната и креираа силен одбранбен став кон неа. На ден 14.04.1937 „the prohibitive mariјuana tax law“ или парчето хартија кое го криминализираше конопот беше директно донесен во „the house acts and means committee“. Поедноставено овој комитет е единствениот кој може да претстави закон на парче хартија до „the house floor“ без да биде дебатиран од други комитети. Во тоа време претседателот на „ways and means“ беше Robert Doughton кој беше поддржувач на DUPONT. Тој се погрижи овој закон да помине во Конгресот. Во обид да го спречи овој закон да помине физичарот д-р Џејмс Вудвард, прифати да сведочи во корист на „Американсата Медицинска Асоцијација“ (АМА). Тој спомна оти причина поради која АМА не го осудила порано данокот за марихуаната била дека асоцијацијата само што дознала дека марихуаната е коноп.


Коноп и марихуана се два вида канабис сатива, но оваа разлика направена е намерно и не е разјаснета стратегијата за конфузија на јавноста. Законот не беше толку фокусиран на забранување едно или друго туку и на двете. АМА препознаа дека канабисот/марихуаната е како лек најдена повеќе пати во медицински продукти и дека се користени долго време. Во септември 1937 година коноп-забраната стапува на сила. Аргументирано најупотребливото растение познато на човечкиот род станува илегално да се одгледува како оние со ТХЦ, така и врстите без ТХЦ. Конгресот го забрани канабисот зошто било наметнато дека е насилна дрога и ставена е во кош со најопасните синтетички дроги кои создаваат зависност и смрт, што во никој случај не е карактеристика на канабисот. Во реалноста конопот не предизвикува ништо повеќе освен добро здравје со тоа што дејствува преку нашите ЦБ1, ЦБ2, ЦБ3 рецептори, но и атипичните рецептори. Можете да замислите, ова беше исто голема причина за забраната на конопот бидејќи беше сериозна закана на многу од големите индустрии за пластика, масла, гориво и хартија и сл. во тоа време, бидејќи користеле други суровини, додека конопот е најлесно обновливата органска нетоксична суровина. Подолу ви ги прикажуваме траги-комичните анти-пропагаторски филмови за марихуаната:

Reefer Madness 1936

Marihuana: assassin of youth (1935)

Marihuana: the devil’s weed 1936


ЧИТАЈ ПОВЕЌЕ:










Уредник:MoniQue Konopova
Извор: Collective-evolution

No comments:

Post a Comment