Friday, August 10, 2018

ТХЦ! Не само ЦБД, може успешно да третира педијатриска епилепсија

Екстрактите, тинктурите и останатите деривати од целата билка канабис се покажаа како клучни во лекувањето на детската епилепсија. Канабидиолот (Cannabidiol - CBD), е најпознатото непсихоактивно соединение во канабисот кога се работи за третман на епилепсија и напади, дури и кај деца. Но, новите студии ја осветлија улогата на Тетрахидроканабинолот (Tetrahydrocannabinol - THC) во лекувањето на педијатриската епилепсија


Канадска студија

Психоактивното соединение ТХЦ кое дава хај не е клучно само за лекување на канцерите! Една студија спроведена од истражувачите од болницата за болни деца во Торонто, оценува дека 20 деца кои имаат синдром на Дравет, форма на епилепсија отпорна на лекови (drug-resistant epilepsy - DRE) може да предизвика околу илјада напади месечно. Секое од децата е третирано со експериментален третман со масло од канабис во сооднос од 50:1 на ЦБД према ТХЦ. Лекот, кој беше донација од канадскиот производител на канабис Tilray, беше даван со постепено зголемување на дозите во текот на неколку недели. Според еден од водечките истражувачи неврологот д-р Блатнајд МекКој (Blathnaid McCoy), наодите биле ветувачки.


Ние забележавме ветувачки клинички корисни ефекти, вклучувајќи намалување на фреквенцијата на напади и подобрувања во одредени аспекти на адаптивното функционирање и квалитетот на животните мерки“ - рече МекКој во соопштението. Тие откриле дека колку е поголема дозата, толку е поефикасна. „Кај учесниците кои ја достигнале целната тераписка доза видовме статистички значајно намалување на моторните напади и зголемување на деновите без напади во споредба со оние кои не ја достигнале целната доза“ - додава тој. Вработените, исто така, објавија подобрувања во квалитетот на животот на децата, особено кога станува збор за губење апетит, поспаност и дијареа.


Веќе се знае дека маслата со изолирани канабиноиди се многу помалку ефикасни од маслата FECO (Full Extract Cannabis Oil), благодарение на придружниот ефект - (entourage effect). Сите состојки во канабисот онака како што природно се јавуваат во растението меѓусебно си помагаат. Иако одредена количина на ТХЦ во маслото од канабис може дури и да функционира подобро од лекови само со ЦБД, како што се открива во некои студии, постои одредена доза на загриженост за тоа како децата ќе реагираат на психоактивните ефекти на ТХЦ. МекКој додава дека студијата придонесува „кон растечки докази дека канабиноидите можат да вршат анти-епилептички ефекти и се безбедни и толерирачки во лекувањето на DRE“. Организмот се навикнува на ефектот на ТХЦ и секако дека е најважно децата да немаат напади и да може да уживаат во своето детство!

ПОГЛЕДНЕТЕ како маслото делува веднаш!!!

Австралиска студија

Друга студија, овој пат од Австралија, претставува одговор на наодите од канадската студија. Истражувачите од Иницијативата за канабиноидна терапија Ламберт од Универзитетот во Сиднеј (University of Sydney’s Lambert Initiative for Cannabinoid Therapeutics) откриле дека 75% од родителите кои имаат епилептични деца и користеле лекови базирани на канабис, иако неодобрени, забележале намалување на нападите кај нивните деца. Тие, исто така, забележаа и дополнителни придобивки, вклучувајќи подобрени јазични и когнитивни способности. Интересно е што препаратите што ги користеле овие родители имаа само малку ЦБД, вели Иан Мекгрегор (Iain McGregor), академски директор на Ламберт Иницијативата и автор на студијата.


Иако нелегалните екстракти што ги анализиравме содржеле ниски дози на ЦБД, три од четири биле пријавени како ‚ефективни‘, што укажува на важноста за истражување на билката канабис во целост за третман на епилепсија“ - истакна Мекгрегор. „И покрај огромното присуство на генерално ниски нивоа на ТХЦ, концентрациите не се разликуваат помеѓу примероците кои се сметаат за ‚ефективни‘ и ‚неефикасни‘“ - додава тој. Мекгрегор вели дека најефикасните лекови за епилепсија, всушност, може да имаат потреба само од повеќе ЦБД, некои само повеќе ТХЦ или дури и двете. „Нашето истражување покажува дека постои потенцијална улога за други канабиноиди, самостојно или во комбинација со конвенционалните лекови, кај епилепсиите отпорни на третман - и ова бара понатамошно истражување за да можеме да се надеваме дека ќе развиеме побезбедни и поефективни лекови“ - заклучува тој.


На ТХЦ вреди да се гледа како на третман против напади

ТХЦ отсекогаш била исклучена од вклучување во епилептични третмани поради неговите психоактивни особини, а неговите ефекти врз децата воопшто не се разбрани. Се разбира, луѓето сè уште се плашат дека ова може да им наштети на децата. Но, ТХЦ се покажа дека е антиконвулзивна состојка и всушност може да биде надополнување на други лекови против оваа болест. Но, зошто да ги труете децата со синтетички лекови кои не помагаат, а само имаат низа штетни ефекти, кога може да ги третирате природно со билен екстракт од целото растение канабис? Затоа некои научници препорачуваат додавање на мала количина на ТХЦ (микро доза) за да се постигне максимално намалување на нападите. Во една студија, наодите откриле дека употребата на препарат кој содржи 20:1 на CBD:THC резултирал со значително намалување на нападите. Поради ова, некои родители веќе се залагаат за прописи кои ќе дозволат не само ЦБД, туку и ТХЦ за лекување на епилепсија.


Џејсон Дејвид (Jason David) и Брајан Вилсон (Brian Wilson) се родители на деца кои страдаат од тешки форми на епилепсија. Во интервју од 2014 година, тие изјавуваат дека откриле: исклучувањето на ТХЦ од третманот против епилепсија може да ги попречи придобивките од растението. Вилсон рече: „ЦБД е многу важен дел од миксот, но само дел. Видовме мала контрола на нападите и напредок во развојот само со ЦБД, но ние не видовме вистинска контрола на нападот додека не додадеме мерливи нивоа на ТХЦ во мешавината. Ниското ТХЦ​/високото ЦБД не функционира за секого, исто како и фармацевтските лекови, тоа не е ‚една големина одговара за сите‘“ - додава Дејвид. Па, токму поради тоа вреди да се пробува со различни концентрации на масла, за вашите епилептични деца конечно да се ослободат од конвулзиите и за да ги заштитите од штетното дејство на фармацевтските неефикасни лекови за епилепсија кои можат да предизвикаат кома, па дури и смрт!


ЧИТАЈ ПОВЕЌЕ:


Автор и Уредник: MoniQue Konopova
Извор: Cannabis.net

No comments:

Post a Comment